Zelená bábovka

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Divoká kuchařka, Vydáno dne: 11. 04. 2017

Přišlo jaro a s ním jsou tady velikonoce. Trávníky se zelenají, pomalu nám začíná zelenat pivo a s ním i kdeco jiného na talíři. Připojme se k trendu a pojďme si upéct zelenou bábovku podle tradičního tureckého receptu. Použijeme na to - jak jinak - mladou kopřivu dvoudomou, Urtica dioica.



Idea zeleného pečiva a tradiční recept pocházejí z Turecka. K obarvení těsta použijeme na jaře kopřivu dvoudomou Urtica dioica, později můžeme stejným způsobem využít i merlík bílý Chenopodium album, merlík všedobr Chenopodium bonus-henricus, některý z druhů laskavce Amaranthus anebo směs chuťově neutrálních listů.

3 vejce
asi 1,5 šálku krystalového cukru
1 šálek kopřivového pyré (asi půl tašky kopřiv)
půl sklenice olivového oleje
kůra z jednoho citrónu
1 balíček vanilkového cukru
1 balíček prášku do pečiva
1 čajová lžička jedlé sody
o něco více než 1,5 šálku mouky
kakaové těsto: 1 lžíce kakaa, 1 lžíce vody, špetka prášku do pečiva

zelená bábovka Po částech spaříme kopřivy, přecedíme a s 3-4 lžícemi vody z kopřiv umixujeme na pyré. Vejce s cukrem šleháme asi 5 minut. Přidáme pyré, olivový olej a citrónovou kůru. Mouku dobře promícháme se sodou a práškem do pečiva a vmícháme do směsi. Do formy vymazané máslem a vysypané moukou nalijeme dvě třetiny těsta. Ke zbytku přidáme kakao, prášek do pečiva, vodu a promícháme. Kakaovou směs nalijeme doprostřed těsta. Pečeme v troubě předehřáté na 180 ° asi 40 min.

Ze zbytku vody po kopřivách můžeme připravit sirup, svaříme se stejným množstvím cukru a kouskem citrónu.

Co se týká výživových hodnot, obsahuje kopřiva ve 100 gramech 78% doporučené denní dávky vápníku, po spaření jeho obsah poněkud poklesne. Merlík bílý má ve stejném množství listů 46% denní dávky, laskavec ohnutý 60%. Pro srovnání - mléko, pokládané za zdroj vápníku má ve stejném množství jen 14%. Pokud bychom chtěli najít rostlinu, která se obsahem vápníku denní dávce přibližuje, bylo by nejlepší použít stroj času, už jsme si ji vyhubili. Je to kriticky ohrožený merlík zední, má 92%. Chcete víc? Výživové hodnoty několika desítek druhů probíráme v dálkovém kurzu Divoké rostliny a výživa.

Můžete juknout na turecký originál.
Z kopřiv můžete zkusit i kopřivové smoothie a bude to fungovat i s merlíkem bílým, viz merlík jako špenát.
A pokud máte opravdu velkou radost z jara a kopřiv, můžete si zkusit i zarapovat:  Nettle Jam Rap Karaoke Video od autora Petera Beckera aka DJ Wildfood (v němčině).

velikonoční zelená bábovka