Zelená bábovka

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Divoká kuchařka, Vydáno dne: 11. 04. 2017

Přišlo jaro a s ním jsou tady velikonoce. Trávníky se zelenají, pomalu nám začíná zelenat pivo a s ním i kdeco jiného na talíři. Připojme se k trendu a pojďme si upéct zelenou bábovku podle tradičního tureckého receptu. Použijeme na to - jak jinak - mladou kopřivu dvoudomou, Urtica dioica.



Idea zeleného pečiva a tradiční recept pocházejí z Turecka. K obarvení těsta použijeme na jaře kopřivu dvoudomou Urtica dioica, později můžeme stejným způsobem využít i merlík bílý Chenopodium album, merlík všedobr Chenopodium bonus-henricus, některý z druhů laskavce Amaranthus anebo směs chuťově neutrálních listů.

3 vejce
asi 1,5 šálku krystalového cukru
1 šálek kopřivového pyré (asi půl tašky kopřiv)
půl sklenice olivového oleje
kůra z jednoho citrónu
1 balíček vanilkového cukru
1 balíček prášku do pečiva
1 čajová lžička jedlé sody
o něco více než 1,5 šálku mouky
kakaové těsto: 1 lžíce kakaa, 1 lžíce vody, špetka prášku do pečiva

zelená bábovka Po částech spaříme kopřivy, přecedíme a s 3-4 lžícemi vody z kopřiv umixujeme na pyré. Vejce s cukrem šleháme asi 5 minut. Přidáme pyré, olivový olej a citrónovou kůru. Mouku dobře promícháme se sodou a práškem do pečiva a vmícháme do směsi. Do formy vymazané máslem a vysypané moukou nalijeme dvě třetiny těsta. Ke zbytku přidáme kakao, prášek do pečiva, vodu a promícháme. Kakaovou směs nalijeme doprostřed těsta. Pečeme v troubě předehřáté na 180 ° asi 40 min.

Ze zbytku vody po kopřivách můžeme připravit sirup, svaříme se stejným množstvím cukru a kouskem citrónu,

Můžete juknout na turecký originál.
Z kopřiv můžete zkusit i kopřivové smoothie a bude to fungovat i s merlíkem bílým, viz merlík jako špenát.
A pokud máte opravdu velkou radost z jara a kopřiv, můžete si zkusit i zarapovat:  Nettle Jam Rap Karaoke Video od autora Petera Beckera aka DJ Wildfood (v němčině).

velikonoční zelená bábovka