Kurz poznávání a vaření z divokých rostlin v Beskydech

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Kurzy a akce, Vydáno dne: 06. 03. 2017

Ve spolupráci se zdravou výživou Ladiva z Nového Hrozenkova pořádáme víkendový kurz, kde budeme poznávat a sbírat jedlé rostliny a pak si z nich uvaříme. Kurz se koná 12. - 14. května 2017 v Beskydech.  Naučíte se poznávat běžné jedlé rostliny a vyzkoušíte si, co všechno dobrého se z nich dá uvařit. Naučíte se, jak jednotlivé jedlé rostliny používat v kuchyni a na vlastní jazyk prozkoumáte jejich chuť.

Uvařili jsme 27 jídel a nápojů, můžete se podívat na článek s ochutnávkou na kurzu.

Kurz již proběhl. Chcete se mnou vařit a ochutnávat? Spolu se školou Aromaterapie a bylinky pořádáme letos (2023) jarní celodenní workshop se sběrem, vařením a ochutnávkou. Chcete něco jiného? Terénní kurzy, dálkové kurzy, ochutávky? Podívejte se na přehled všech mých kurzů 2023.



Ubytování

Na chalupě Brodská (Nový Hrozenkov, okres Vsetín), kterou budeme mít celou pro sebe. Pokoje jsou dva, pěti lůžkový a šestilůžkový. Chalupa je uprostřed lesů. Můžete si prohlédnout fotky chalupy a okolí.

Cena

Cena včetně ubytování na chatě (10 míst) a surovin na jídlo, které si budeme vařit sami: 2700.- Kč
Po plném obsazení chaty přijímáme i účastníky s vlastním stanem (5-6 míst): 2450.- Kč
Manželský pár v chalupě: 5100.- Kč
Manželský pár ve stanu: 4500.-
Děti přijímáme po domluvě (nejlépe s vlastní chůvou)

Přihláška a platba

O přihlášku si napište mailem na ladiva.zs@seznam.cz, zaplaťte a přihlášku pošlete zpět. Protože chatu jsme musely objednat celou, v případě odhlášení po 13.4. budeme počítat storno poplatek. Pokud za sebe v takovém případě najdete náhradníka anebo my budeme mít dalšího zájemce, storno poplatek platit nebudete. Uzávěrka přihlášek 13.4., celkový počet účastníků 15-16.

Program

Pátek
Příjezd možný od 16.00 hod, od 17.00 seznámení, vycházka po okolí se sběrem na snídani, vaření večeře a příprava snídaně, koupání v potoce, táborák

Sobota
Ráno pro zájemce Sufijské cvičení, Norbekovova kloubní gymnastika, snídaně, krátký úvod, rozdělení účastníků do skupin, hlavní program budou vycházky s poznáváním a sběrem surovin na ochutnávku, oběd a večeři, vaření, ochutnávka, večer beseda, táborák

Neděle
Totéž co v sobotu, cvičení, vaření, sbírání, oběd. Rozloučení a odjezd ve 14.00

Jídelníček

Bezová varmuže, jasanový čaj, bršlicový štrůdl, polévka Neunerlei Kräutersuppe, divoké rizoto, slaný koláč quiche, kopřivová ovesná kaše. Na ochutnávku sušenky mahlab, pansotti con salsa di nocci, pampeliškové čipsy, kostivalové tuiles, tempura, pontacká omáčka, kopřivový salát, kopřiva na smetaně, divoká vaječná tlačenka, tužebníková pannacotta, pomazánky, saláty, smoothie, pokud budou suroviny i francouzská terina z poupat bolševníku, lopuchová povidla, šťavelová polévka, polévka Balva, klenové pečivo, sedmikráskové tzatziky, smrková majonéza, naložené sedmikrásky, žaludové cookies a další recepty z druhů co najdeme.
Jídelníček je převážně vegetariánský (vegetariánům jen občas vyhodíme z receptu slaninku), ochutnávání merlíkových karbanátků a pannacotty bude nepovinné.

kostivalové tuiles
Medvědí paradoxní salát
thajský salát s květy růží
divoká vaječná tlačenka
šruchový salát s turankou

Kuchařka z kurzu

kuchařka z kurzu Beskydská smršť