Bezová varmuže

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Divoká kuchařka, Vydáno dne: 24. 10. 2016

Zapomenutý středověký recept na kaši ochucenou květy bezu černého Sambucus nigra. Kaše neboli varmuže byly ve středověku častým jídlem, ochucovaly se i květy fialek, lípy, růží. Snažím se toto zapomenuté bohatství našich předků oživit.



1 litr mléka
100 g krupičky
hrst nebo dvě (podle chuti) čerstvých nebo sušených květů černého bezu
kousek másla
med, sirup, cukr na oslazení
hrozinky, oříšky, sušené švestky, kompot na dochucení
jedlé sladké květy na ozdobu, třeba denivka, bohyška, sedmikráska

Do mléka vhodíme květy černého bezu, čerstvé (ty určitě bez stopek) nebo sušené (stopky raději také pryč, tady ale nemusíte být tak pečliví). Mléko zahříváme na vodní lázni a jakmile přejme chuť bezu, odstavíme a přecedíme. Poté uvaříme z ochuceného mléka krupičnou kaši.

Můžete se podívat na video, bezová varmuža byla hostem v Sama doma 14.října 2016 (hotová min 60.29 a dál ochutnávání) dostala dvakrát 5 bodů za chuť v přímém přenosu a tak plně využila svou minutu slávy.

Bezová varmuža uvařená na Beskydském kurzu

bezová varmuža - kaše ochucená květem černého bezu, kurz vaření v Beskydech 2017
© Ivana Paukertová 2017