Mezní džem (hedgerow jam)

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Divoká kuchařka, Vydáno dne: 29. 09. 2016

V Británii tyhle věci rostou v živých plotech, proto se anglicky džem jmenuje plotní.  U nás však rostou na mezích. Mezní džem je ze směsi drobných jedlých plodů. Patří do něj bezinky, ostružiny, šípky, trnky, hložinky, jeřabiny.



1 kg jablek (přednostně nezralých)
1 kg směsi jedlých plodů: bezinky, ostružiny, šípky, trnky, hložinky, jeřabiny, dřínky, dřišťálky, špendlíky
cukr

Směs ovoce namícháme podle chuti a podle dostupnosti. Barvu dodají bezinky a ostružiny, kyselost dřišťálky. Můžeme přimíchat i plody aronie, oskeruše, rakytníku, hlohyně šarlatové Pyracantha coccinea (pěstované pro parádu) a třeba i zbytek švestek. Trnky vrazíme předem na den nebo dva do mražáku, ztratí tak trpkost. Část jablek můžeme nahradit plody kdoulovce (kdoulovec japonský Chaenomeles japonica nebo kdoulovec ozdobný Chaenomeles speciosa, které máte na zahrádce jako "okrasné"), který dodá nejen pektin, ale i kyselost. Jablka a kdoulovec nakrájíme na čtvrtky, neloupeme a nevykrajujeme jádřince, to bychom se připravili o pektin. Ostatní ovoce odstopkujeme. Vše dáme do hrnce a zalijeme vodou, aby byly plody potopené. Vaříme dokud nejsou všechny druhy měkké. Přepasírujeme, přidáme cukr a svaříme na konzistenci jamu.
Cukr se doporučuje přidávat v poměru 1:1 nebo 1 díl cukru na dva díly ovoce. Dá se přidat i méně cukru, pak ale džem nemusí správně želírovat. Pro správné želírování džemu je potřebný správný poměr vody, cukru, pektinu a kyselin. Pokud byste se snad rozhodli pro způsob, který se pokládá za moderní - tedy krátký var a přídavek hotového pektinu - není to příliš tradiční, ale dá se to. Minimálně bezinky však musíte důkladně povařit, aby se rozložil sambunigrin, který způsobuje nevolnost.

Želé (čirý rosol): plody nepasírujeme, necháme šťávu přes noc překapat přes plátno. Ráno nebo dopoledne šťávu odměříme a svaříme na třetinu objemu. Přidáme cukr v dávce 180 g na 1 litr šťávy a svaříme na konzistenci želé.