Ve druhé půli srpna proběhla další ochutnávka divokých rostlin. Zkoumali jsme survivalové úpravy různých druhů - takové, které se dají připravit v ešusu nad ohněm. Přivlekla jsem na ochutnání i dva výrobky ze smrkových výhonků.
merlík bílý Chenopodium album
Merlík je prastarou zeleninou, byl nalezen v zásobárnách z doby železné. Zatímco v Evropě a Americe je v současné považován za plevel, v Asii a Africe se stále pěstuje jako hodnotná listová zelenina a pro semena. Výživové hodnoty listů i semen jsou vysoké, ostatně známá quinoa patří ke stejnému druhu. Kvůli vynikající chuti z listů merlíku vaří i tříhvězdičkoví michelinoví šéfkuchaři - tedy v Americe a jinde po Evropě. Příprava špenátu z listů je jednoduchá, merlík je hojný, dá se uvařit jen s ešusem nad ohňem. To vše z něho dělá vynikající survivalový zdroj. U merlíku byl testován i účinek rozmačkaného listu na kousnutí od komára s kladným výsledkem - bolest zmizela asi za 3 minuty.
ježatka kuří noha Echinochloa crus-galli
Ačkoliv se v Indii pěstuje na jídlo (khir), u nás se opět považuje za obtížný plevel a řeší se její odolnost proti herbicidům. Její příbuzná ježatka obilní Echinochloa frumentacea (dříve zvaná proso obilné) je pěstována v Indii (sawa), Japonsku, v Africe a jižní Evropě také jako řádná obilnina, podobně i ježatka Echinochloa esculenta. Ježatka kuří noha má jedlé obilky a mladé výhonky. Vloni mě na 11. ochutnávce zaujal popis chuti, naznačující obsah škrobu, snažila jsem se tedy letos uvařit kaši. Kaše příliš nedopadla, jednak jsem nasbírala nedozrálá semena a také nebyla vymletá. Vzniklo tak cosi nerozvařeného škrabavého v krku. Jako slibnější vypadá úprava obilek jako popcornu, i zde však vadila nezralost a obaly. I tato úprava se dá zvládnout pouze s ešusem nad ohňem, je pěkné poslouchat, jak si pod víčkem krásně puká. Všechny děti včetně mě z toho byly úplně na větvi, proto jsem zapomněla míchat a tak se nám ježatkový popcorn trochu přismahl.
šťovík tupolistý Rumex obtusifolius
U šťovíku tupolistého nejsou ceněny listy jako u šťovíku lučního, ale semena. Listy jsou také jedlé, ale až po 2-3násobném krátkém varu s výměnou vody a nijakou chutí na nikoho příliš dojem neudělají. Semena se jí vařená nebo pomletá na mouku. Vařená semena jsou někdy přirovnávána k pohance, což bylo též předmětem testování. Zjistili jsme, že za polních podmínek se semena nedají zbavit obalů ani rychle, ani jednoduše, pro přípravu bez kuchyňského vybavení se nejspíš nehodí.
pcháč zelinný Cirsium oleraceum
Jako přes kopírák: v Indii a Japonsku pěstován jako zelenina, u nás hodnocen jako plevel. Jí se i v Rusku a Itálii. Jedlé jsou listy a výhonky (zejména mladé) a vařený kořen. České jméno zelinný naznačuje, že dříve se používal jako zelenina i u nás.
laskavec ohnutý Amaranthus retroflexus
Brácha dalšího hitu zdravých výživ, amarantu. Listy i semena se jí syrová i vařená, semena se dají i naklíčit a přidávat do salátů. Tento druh používali Indiáni, jí se v Indii a v Mexiku ho dostanete koupit na trhu jako u nás petržel. Jako zelenina i pro semena se pěstovala a pěstuje řada dalších druhů rodu. U nás v Evropě byl jako zelenina kdysi oblíbený laskavec hrubozel Amaranthus lividus. Jestli je u nás hodnocený jako plevel se mě snad už ani nemusíte ptát.
Výživové hodnoty merlíku a laskavce, po kterých se někteří účastníci pídili, najdete v samostatném článku.
Č. |
České a slovenské |
Latinské jméno druhu | Část | Obrázek | Ochutnalo lidí |
Průměr | Graf chuti (5 nejlepší) |
1 |
merlík bílý mrlík biely |
Chenopodium album | spařené listy nesolené |
12 | 4,83 | ||
2 |
merlík bílý mrlík biely |
Chenopodium album | spařené listy solené |
10 | 4,90 | ||
3 |
ježatka kuří noha ježatka kuria |
Echinochloa crus-galli |
vařená semena |
5 | 2,40 | ||
4 |
ježatka kuří noha ježatka kuria |
Echinochloa crus-galli |
semena jako |
13 | 3,54 | ||
5 |
smrk ztepilý smrek obyčajný |
Picea abies | sirup z výhonků | 10 | 5,00 | ||
6 |
smrk ztepilý smrek obyčajný |
Picea abies | výhonky naložené jako kapary (smrkáče) |
15 | 4,40 | ||
7 |
šťovík tupolistý štiavec tupolistý |
Rumex obtusifolius | vařená semena, trochu vymletá |
3 | 2,33 | ||
8 |
česnáček lékařský cesnačka lekárska |
Alliaria petiolata | zralá semena | 5 | 3,80 | ||
9 |
pcháč zelinný pichliač zelinový |
Cirsium oleraceum | řapíky | 13 | 2,54 | ||
9 |
pcháč zelinný pichliač zelinový |
Cirsium oleraceum | vařené řapíky | 11 | 2,73 | ||
10 |
laskavec ohnutý láskavec ohnutý |
Amaranthus retroflexus | spařené listy | 11 | 3,73 |
Komentáře k chuti
1 merlík nesolený 2 merlík osolený 3 ježatka vařená |
4 ježatka jako popcorn 5 smrkový sirup 7 šťovík semena |
8 česnáček semena 9 pcháč řapíky 10 pcháč vařené řapíky 11 laskavec nesolený |
Chcete si to taky zkusit? Nabízím vám vycházku zadarmo ve čtvrtek 23. února 2023 na portálu naucmese. A možná tam stejně jako já objevíte spoustu úžasných lidí a kurzů. Nestačí vám ani to a chcete něco echt survival? Podívejte se na Drsnou survival výzvu. Pořád nevíte? Tak se podívejte na všechny moje aktuální kurzy a akce.