Ochutnávka planých rostlin 18. (sraz N)

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Ochutnávky, Vydáno dne: 27. 08. 2016

Ve druhé půli srpna proběhla další ochutnávka divokých rostlin. Zkoumali jsme survivalové úpravy různých druhů - takové, které se dají připravit v ešusu nad ohněm. Přivlekla jsem na ochutnání i dva výrobky ze smrkových výhonků.



merlík bílý Chenopodium album
Merlík je prastarou zeleninou, byl nalezen v zásobárnách z doby železné. Zatímco v Evropě a Americe je v současné považován za plevel, v Asii a Africe se stále pěstuje jako hodnotná listová zelenina a pro semena. Výživové hodnoty listů i semen jsou vysoké, ostatně známá quinoa patří ke stejnému druhu. Kvůli vynikající chuti z listů merlíku vaří i tříhvězdičkoví michelinoví šéfkuchaři - tedy v Americe a jinde po Evropě. Příprava špenátu z listů je jednoduchá, merlík je hojný, dá se uvařit jen s ešusem nad ohňem. To vše z něho dělá vynikající survivalový zdroj. U merlíku byl testován i účinek rozmačkaného listu na kousnutí od komára s kladným výsledkem - bolest zmizela asi za 3 minuty.

ježatka kuří noha Echinochloa crus-galli
Ačkoliv se v Indii pěstuje na jídlo (khir), u nás se opět považuje za obtížný plevel a řeší se její odolnost proti herbicidům. Její příbuzná ježatka obilní Echinochloa frumentacea (dříve zvaná proso obilné)  je pěstována v Indii (sawa), Japonsku, v Africe a jižní Evropě také jako řádná obilnina, podobně i ježatka Echinochloa esculenta. Ježatka kuří noha má jedlé obilky a mladé výhonky. Vloni mě na 11. ochutnávce zaujal popis chuti, naznačující obsah škrobu, snažila jsem se tedy letos uvařit kaši. Kaše příliš nedopadla, jednak jsem nasbírala nedozrálá semena a také nebyla vymletá. Vzniklo tak cosi nerozvařeného škrabavého v krku. Jako slibnější vypadá úprava obilek jako popcornu, i zde však vadila nezralost a obaly. I tato úprava se dá zvládnout pouze s ešusem nad ohňem, je pěkné poslouchat, jak si pod víčkem krásně puká. Všechny děti včetně mě z toho byly úplně na větvi, proto jsem zapomněla míchat a tak se nám ježatkový popcorn trochu přismahl.

šťovík tupolistý Rumex obtusifolius
U šťovíku tupolistého nejsou ceněny listy jako u šťovíku lučního, ale semena. Listy jsou také jedlé, ale až po 2-3násobném krátkém varu s výměnou vody a nijakou chutí na nikoho příliš dojem neudělají. Semena se jí vařená nebo pomletá na mouku. Vařená semena jsou někdy přirovnávána k pohance, což bylo též předmětem testování. Zjistili jsme, že za polních podmínek se semena nedají zbavit obalů ani rychle, ani jednoduše, pro přípravu bez kuchyňského vybavení se nejspíš nehodí.

pcháč zelinný Cirsium oleraceum
Jako přes kopírák: v Indii a Japonsku pěstován jako zelenina, u nás hodnocen jako plevel. Jí se i v Rusku a Itálii. Jedlé jsou listy a výhonky (zejména mladé) a vařený kořen. České jméno zelinný naznačuje, že dříve se používal jako zelenina i u nás.

laskavec ohnutý Amaranthus retroflexus
Brácha dalšího hitu zdravých výživ, amarantu. Listy i semena se jí syrová i vařená, semena se dají i naklíčit a přidávat do salátů. Tento druh používali Indiáni, jí se v Indii a v Mexiku ho dostanete koupit na trhu jako u nás petržel. Jako zelenina i pro semena se pěstovala a pěstuje řada dalších druhů rodu. U nás v Evropě byl jako zelenina kdysi oblíbený laskavec hrubozel Amaranthus lividus. Jestli je u nás hodnocený jako plevel se mě snad už ani nemusíte ptát.

Výživové hodnoty merlíku a laskavce, po kterých se někteří účastníci pídili, najdete v samostatném článku.

 

Č.

České a slovenské
jméno druhu

Latinské jméno druhu Část Obrázek Ochutnalo
lidí
Průměr Graf chuti
(5 nejlepší)
1

merlík bílý

mrlík biely

Chenopodium album spařené listy
nesolené
merlík bílý, mladý - Chenopodium album
12 4,83
merlík bílý, vařené listy nesolené - Chenopodium album
© Ivana Paukertová 2016
2

merlík bílý

mrlík biely

Chenopodium album spařené listy
solené
spařené listy merlíku bílého - Chenopodium album, jedlé listy
© Ivana Paukertová 2016
10 4,90
merlík bílý, vařené listy solené - Chenopodium album, ochutnávka divokých rostlin 18
© Ivana Paukertová 2016
3

ježatka kuří noha

ježatka kuria

Echinochloa crus-galli

vařená semena
(obilky)

vařená semena ježatky kuří nohy - Echinochloa crus-galli, vařené obilky
© Ivana Paukertová 2016
5 2,40
ježatka kuří noha, vařené obilky, graf chuti - Ecchinochloa crus-galli, ochutnávka divokých rostlin 18
© Ivana Paukertová 2016
4

ježatka kuří noha

ježatka kuria

Echinochloa crus-galli

semena jako
popcorn

ježatka kuří noha, obilky jako popcorn - Echinochloa crus-galli, jedlá semena pražená
© Ivana Paukertová 2016
13 3,54
ježatka kuří noha, obilky jako popcorn, graf chuti - Echinochloa crus-galli, ochutnávka divokých rostlin 18
© Ivana Paukertová 2016
5

smrk ztepilý

smrek obyčajný

Picea abies sirup z výhonků
smrk ztepilý - Picea abies
10 5,00
sirup ze smrkových výhonků - Picea abies, ochutnávka divokých rostlin 18
© Ivana Paukertová 2016
6

smrk ztepilý

smrek obyčajný

Picea abies výhonky naložené
jako kapary
(smrkáče)
naložené výhonky smrku jako kapary (smrkáče) - Picea abies, mladé výhonky v octu a soli
© Ivana Paukertová 2016
15 4,40
naložené výhonky smrku jako kapary (smrkáče), graf chuti - Picea abies, ochutnávka divokých rostlin 18
© Ivana Paukertová 2016
7

šťovík tupolistý

štiavec tupolistý

Rumex obtusifolius vařená semena,
trochu vymletá
vařená semena šťovíku tupolistého - Rumex obtusifolius, jedlá semena
© Ivana Paukertová 2016
3 2,33
vařená semena šťovíku tupolistého, graf chuti - Rumex obtusifolius, ochutnávka divokých rostlin 18
© Ivana Paukertová 2016
8

česnáček lékařský

cesnačka lekárska

Alliaria petiolata zralá semena
česnáček lékařský, plod - Alliaria petiolata, jedlé listy a plody
5 3,80
česnáček lékařský, zralá semena, graf chuti - Alliaria petiotala, ochutnávka divokých rostlin 18
© Ivana Paukertová 2016
9

pcháč zelinný

pichliač zelinový

Cirsium oleraceum řapíky
Cirsium oleraceum, pcháč zelinný - Cirsium oleraceum, pcháč zelinný
13 2,54
pcháč zelinný, řapíky, graf chuti - Cirsium oleraceum, ochutnávka divokých rostlin 18
© Ivana Paukertová 2016
9

pcháč zelinný

pichliač zelinový

Cirsium oleraceum vařené řapíky
pcháč zelinný, řapíky - Cirsium oleraceum, jedlé listy, mladé výhonky a řapíky
© Ivana Paukertová 2016
11 2,73
pcháč zelinný, vařené řapíky, graf chuti - Cirsium oleraceum, ochutnávka divokých rostlin 18
© Ivana Paukertová 2016
10

laskavec ohnutý

láskavec ohnutý

Amaranthus retroflexus spařené listy
laskavec ohnutý - Amaranthus retroflexus, jedlé listy a semena
© Ivana Paukertová 2016
11 3,73
laskavec ohnutý, vařené listy, graf chuti - Amaranthus retroflexus, ochutnávka divokých rostlin 18
© Ivana Paukertová 2016

 

Komentáře k chuti

 

1 merlík nesolený
lepší než špenát
nejlepší co jsem od tebe měl
2x chutná jako špenát

2 merlík osolený
2x chutná jako špenát
3 dali 7 bodů

3 ježatka vařená
zbavit plev
2x škrábe v puse

 

4 ježatka jako popcorn
připomíná gomasio

5 smrkový sirup
výborný
sladké, dobré, želatinové
8 plantážníků dalo 10 bodů

7 šťovík semena
příjemnější než ježatka
nebylo to vyčištěné, obaly jsou trpké

 

 

8 česnáček semena
pálivé a nahořklé
tvrdé, ostrá chuť

9 pcháč řapíky
vláknité
nechutná

10 pcháč vařené řapíky
malý ocásek, stále vláknité

11 laskavec nesolený
s dochucením bude 5, teď za 3
bez soli 4,5, osolené 5