Ochutnávka planých rostlin 15. (Geomon)

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Ochutnávky, Vydáno dne: 11. 07. 2016

Vloni 17. prosince jsem na vánoční besídku k úspěšnému zakončení projektu Geomon dotáhla nějaká jídla z divokých rostlin k ochutnávání. Samozřejmě další kolo mých pokusů na lidech.



Mínila jsem to jako poděkování spolupracovníkům za toleranci. Při objíždění horstev České republiky za účely pracovními jsem čas od času hystericky vykřikovala "Ježíšmarjá čechřice, zastav!!", "Proboha porost tužebníku, vrať se!!", "Počkejte na mě, musím si nasbírat světlík (vrbovku, černohlávek...)!!" Navíc jsem je nutila k ochutnávání takových věcí, jako jsou zelené plody bolševníku, které byly v tomto případě hořké víc než jen trochu. Nejvíc musím poděkovat kolegovi Honzovi, který trpělivě snášel, když jsem místo jejího snímkování vegetaci ožírala anebo bezostyšně sbírala žaludy. Ochutnávka byla úspěšná (jen mě těžce převálcovaly pomazánky hostitelů, které někteří do protokolů iniciativně dopsali).

Č. České a slovenské jméno druhu Latinské jméno druhu

Ochutnávané jídlo

Obrázek Ochutnalo lidí Průměr

Graf chuti

5 nejlepší

1 hloh Crataegus spp. hložinková chilli omáčka
hlohová chilli omáčka
7 3,29
hložinková čili omáčka
11 hloh Crataegus spp.

hložinkový kečup

Recept

hlohový kečup
8 4,50
hložinkový kečup
3

mahalebka obecná

čerešňa mahalebková

Prunus mahaleb sušenky kuru pasta (posypané černuchou setou, Nigella sativa, černý kmín)
sušenky kuru pasta
8 4,13
sušenky kuru pasta z mahlabu s černuchou, graf chuti
4

tužebník jilmový

túžobník brestový

Filipendula ulmaria

tužebníková panna cotta neslazená

podobný recept

bezová a akátová panna cotta, naservírovaná
9 3,22
tužebníková pannacotta, graf chuti (15)
5

lípa srdčitá

lipa malolistá

Tilia cordata lipové kafe
lipové kafe
8 3,75
lipové kafe, graf chuti (15)
6

křídlatka česká

pohánkovec český

Reynoutria x bohemica loupané výhonky v Deku
jarní výhonky křídlatky v Deku
9 2,11
jarní výhonky křídlatky v Deku, graf chuti

Chcete se mnou vařit? Spolu se školou Aromaterapie a bylinky pořádáme letos (2023) jarní celodenní workshop se sběrem, vařením a ochutnávkou. Chcete něco jiného? Terénní kurzy, dálkové kurzy, ochutnávky? Podívejte se na přehled všech mých kurzů 2023.