Ochutnávka planých rostlin 17. (Vegepárty)

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Ochutnávky, Vydáno dne: 28. 05. 2016

Po komentované výstavce jedlých rostlin 25. května v Brně na Vegepárty firmy Vitalvibe jsme zkoumali, jak chutnají jedlé rostliny, zejména městské plevele a taky trochu parkové výsadby.



Přehled všech rostlin na výstavce je v samostatném článku, na ochutnávku jsem vybrala  jenom 15 druhů. Někteří ze skupiny byli velmi dychtiví a nedočkaví a tak se stalo, že jsem zapomněla nachystat kuklík a upozornit, že si mají do protokolů doplnit řeřichu rumní. Budu je muset tedy znovu zařadit na následující výstavku (a možná i ochutnávku) 13. - 17. června. Jeden z účastníků si dokonce udělal vegesendvič z odrostlých (a tudíž hořkých) listů lopuchu a česnáčkových květů. Ostatně i česnáček mě překvapil, až doteď jsem se domnívala, že nahořklé bývají jen listy, zde jsem zjistila, že to umí i květy. Kolísavou chuť měly i listy řebříčku a popence, příště budu muset trhat vážně jen ty nejmladší.

řeřicha rumní
Lepidium ruderale
Drobná jednoletá rostlina, v teplejších oblastech hojná. Není sice tak křehká jako řeřicha setá, co se vysévá na vatu, ale má stejnou chuť. Používáme do salátů, polévek a na ochucení slaných jídel. Pochází ze Středozemí a u nás roste na rumištích, ve městech se velmi často chová jako "škvírník", roste ve spárách na okraji chodníků.
Mapka rozšíření (karta druhu AOPK)

rdesno peprník
Polygonum hydropiper (=Persicaria hydropiper)
Hojné jednoleté rdesno, roste na vlhkých místech, kolem rybníků, v mokrých sníženinách na poli, má v oblibě i kaluže na lesních cestách. Obsahové látky má podobné jako sečuánský pepř a proto má i podobné použití. Sušením se ostrá chuť ztrácí. Od ostatních rdesen odlišíme podle řídkých květenství, které jsou většinou zelenavá a samozřejmě podle chuti. Při prvním ochutnávání doporučuji opatrnost, ostrá chuť se neprojeví okamžitě, ale několik vteřin "nabíhá". Po trhání rdesna je potřeba dát pozor na sliznice (nesahat do oka, vyčůrat předem). Na ochutnávku jsem vzala mladé jedince, některé z nich ještě neměly ty grády, které mají rostliny starší.
Mapka rozšíření (karta druhu AOPK)

Ještě jednou připomínám: nejezte nic co spolehlivě nepoznáte, v naší přírodě rostou i smrtelně jedovaté druhy. Jezte jen doporučené části rostliny (například listy) a nejezte ze stejného druhu to, co není udáváno jako jedlé (například plody), některé rostliny mají jiné obsahové látky v různých částech. Například tis je smrtelně jedovatý, ale zralý míšek bez semene (to je ta červená kulička na podzim) toxické látky neobsahuje a proto je jedlá. Obsah toxických (anebo i prospěšných) látek se mění v závislosti na stáří rostliny. Pokud jsou jako jedlé uváděny pouze mladé listy do květu, nejezte starší. Například mladé kostivalové listy mají nízký nebo žádný obsah pyrolizidinových alkaloidů, zatímco ve starších listech je vysoký. Stejně tak orsej jarní obsahuje ve starších listech dráždivý protoanemonin, který může způsobit poškození zdraví. Zralé plody mochyně židovské třešně jsou jedlé, nezralé obsahují laktony, které mohou způsobit zvracení a gasteroenteritidu. Stejně tak nadměrná konzumace jinak jedlého druhu může poškodit zdraví. Je jen málo druhů, které je možné jíst například týden nebo několik týdnů bez hrozící újmy na zdraví (bez omezení můžete jíst například kopřivu), i zde platí pestrá strava a všeho s mírou. Jedlé divoké rostliny z přírody nejsou pro hazardéry a pro ty, kteří hledají jednoduché návody a nechtějí se nic nového učit.
Stručný přehled rizik k rostlinám z ochutnávky i výstavky najdete v přehledu rostlin z výstavky.

 

Č. České a slovenské jméno Latinské jméno Ochutnávaná část Obrázek Ochutnalo
lidí
Průměr

Graf chuti

5 nejlepší

1

sedmikráska obecná

sedmokráska obyčajná

Bellis perennis listy
sedmikráska obecná (chudobka)
11 3,18
sedmikráska obecná listy, graf chuti 25.5.
2

šťavel evropský

kyslička európska

Oxalis fontana listy
šťavel evropský
11 4,27
šťavel evropský, listy, graf chuti 25.5.
3

topinambur hlíznatý

slnečnica hľuznatá

Helianthus tuberosus hlízy
topinambur hlíznatý, hlízy s kořeny
10

4,80

topinambur, hlízy, graf chuti 25.5.
4

smrk ztepilý

smrek obyčajný

Picea abies mladé výhonky
smrk ztepilý
11 3,18
mladé smrkové výhonky, graf chuti
5

douglaska tisolistá

duglaska tisolistá

Pseudotsuga menziesii mladé výhonky
douglaska tisolistá
8 2,63
douglaska tisolistá
6

douglaska tisolistá

duglaska tisolistá

Pseudotsuga menziesii

douglasková limonáda

Recept

douglasková limonáda
10 4,30
douglasková limonády, graf chuti
7

ptačinec prostřední (žabinec)

hviezdica prostredná

Stellaria media nať
ptačinec žabinec Stellaria media
11 3,91
ptačinec prostřední, nať, graf chuti
8

rdesno peprník

horčiak pieprový

Polygonum hydropiper listy
rdesno peprník

9

3,67
rdesno peprník, listy, graf chuti
9

merlík bílý

mrlík biely

Chenopodium album listy
merlík bílý, mladý
7 4,14
merlík bílý, graf chuti
10

řebříček obecný

rebríček obyčajný

Achillea millefolium agg. listy
řebříček obecný Achillea millefolium agg.
10 2,40
řebříček obecný, listy, graf chuti 25.5.
11

popenec obecný

zádušník brečťanovitý

Glechoma hederacea listy
popenec břečťanovitý Glechoma hederacea
11 2,45
popenec břečťanovitý, listy, graf chuti 25.5.
12

česnáček lékařský

cesnačka lekárska

Alliaria petiolata květy
česnáček lékařský
11 3,36
česnáček lékařský, květy, graf chuti
13

kuklík obecný (městský)

kuklík mestský

Geum urbanum kořínky kuklíku
kořeny kuklíku
3 3,33  
14

lípa srdčitá

lipa malolistá

Tilia cordata lipové kafe
lipové kafe
11 4,64
lipové kafe, graf chuti
15

řeřicha rumní

žerucha zborenisková

Lepidium ruderale nať
řeřicha rumní
1 5,00  

 

Komentáře k chuti:

sedmikráska
bez zásadní chuti
jemně kyselá
bez chuti
nevýrazná, špenátová
nechutnej konec
hořko-kyselá

šťavel
nasládlé
citrón
osvěžující
kyselé
příjemně kyselé

topinambur
oříškový 4x
moc dobré

smrk
kyselé 3x
kyselé, trpké

douglaska
trpké
hodně aromatické, trochu kyselé
kyselo hořké, vůbec né tak dobré jako limonáda

douglasková limonáda
chutná
výborné
jemná, osvěžující
zemitá ale dobrá
super
chutná jako plíseň
výborná! chutná jako grapefruit a pak zůstane nasládlá, měkká chuť
svěží, super

ptačinec
příjmná
šťavnaté
neutrální

 

rdesno peprník
pepřová jemná, dala bych do salátů
pálivé
lepší pepř
pěkně pikantní
žádná chuť
není vůbec ostrý, jak jsem očekával

merlík bílý
bez komentářů, jen jeden, který nepřečtu, něco jako vrn

řebříček
neoslovil mě na jídlo
nic
hořké, nedobré
nepřímá, nechutná chuť
nesnesitelná chuť

popenec
spíš na ozdobu
nic
nesnesitelná chuť
hořké

česnáček
jemná, příjemně česneková chuť
zajímavé
hořký
pikantní, příjemné
trpká chuť
krásný esteticky i chuťově

kuklík
nepopsatelné

lipové kafe
výborné 2x
pro mě spíš čaj
super
jemná, příjemná chuť
nevýrazné, ale chuť OK

řeřicha rumní
jako řeřicha setá

Chcete se mnou vařit? Spolu se školou Aromaterapie a bylinky pořádáme letos (2023) jarní celodenní workshop se sběrem, vařením a ochutnávkou. Chcete něco jiného? Terénní kurzy, dálkové kurzy, ochutnávky? Podívejte se na přehled všech mých kurzů 2023.