Po komentované výstavce jedlých rostlin 25. května v Brně na Vegepárty firmy Vitalvibe jsme zkoumali, jak chutnají jedlé rostliny, zejména městské plevele a taky trochu parkové výsadby.
Přehled všech rostlin na výstavce je v samostatném článku, na ochutnávku jsem vybrala jenom 15 druhů. Někteří ze skupiny byli velmi dychtiví a nedočkaví a tak se stalo, že jsem zapomněla nachystat kuklík a upozornit, že si mají do protokolů doplnit řeřichu rumní. Budu je muset tedy znovu zařadit na následující výstavku (a možná i ochutnávku) 13. - 17. června. Jeden z účastníků si dokonce udělal vegesendvič z odrostlých (a tudíž hořkých) listů lopuchu a česnáčkových květů. Ostatně i česnáček mě překvapil, až doteď jsem se domnívala, že nahořklé bývají jen listy, zde jsem zjistila, že to umí i květy. Kolísavou chuť měly i listy řebříčku a popence, příště budu muset trhat vážně jen ty nejmladší.
řeřicha rumní
Lepidium ruderale
Drobná jednoletá rostlina, v teplejších oblastech hojná. Není sice tak křehká jako řeřicha setá, co se vysévá na vatu, ale má stejnou chuť. Používáme do salátů, polévek a na ochucení slaných jídel. Pochází ze Středozemí a u nás roste na rumištích, ve městech se velmi často chová jako "škvírník", roste ve spárách na okraji chodníků.
Mapka rozšíření (karta druhu AOPK)
rdesno peprník
Polygonum hydropiper (=Persicaria hydropiper)
Hojné jednoleté rdesno, roste na vlhkých místech, kolem rybníků, v mokrých sníženinách na poli, má v oblibě i kaluže na lesních cestách. Obsahové látky má podobné jako sečuánský pepř a proto má i podobné použití. Sušením se ostrá chuť ztrácí. Od ostatních rdesen odlišíme podle řídkých květenství, které jsou většinou zelenavá a samozřejmě podle chuti. Při prvním ochutnávání doporučuji opatrnost, ostrá chuť se neprojeví okamžitě, ale několik vteřin "nabíhá". Po trhání rdesna je potřeba dát pozor na sliznice (nesahat do oka, vyčůrat předem). Na ochutnávku jsem vzala mladé jedince, některé z nich ještě neměly ty grády, které mají rostliny starší.
Mapka rozšíření (karta druhu AOPK)
Ještě jednou připomínám: nejezte nic co spolehlivě nepoznáte, v naší přírodě rostou i smrtelně jedovaté druhy. Jezte jen doporučené části rostliny (například listy) a nejezte ze stejného druhu to, co není udáváno jako jedlé (například plody), některé rostliny mají jiné obsahové látky v různých částech. Například tis je smrtelně jedovatý, ale zralý míšek bez semene (to je ta červená kulička na podzim) toxické látky neobsahuje a proto je jedlá. Obsah toxických (anebo i prospěšných) látek se mění v závislosti na stáří rostliny. Pokud jsou jako jedlé uváděny pouze mladé listy do květu, nejezte starší. Například mladé kostivalové listy mají nízký nebo žádný obsah pyrolizidinových alkaloidů, zatímco ve starších listech je vysoký. Stejně tak orsej jarní obsahuje ve starších listech dráždivý protoanemonin, který může způsobit poškození zdraví. Zralé plody mochyně židovské třešně jsou jedlé, nezralé obsahují laktony, které mohou způsobit zvracení a gasteroenteritidu. Stejně tak nadměrná konzumace jinak jedlého druhu může poškodit zdraví. Je jen málo druhů, které je možné jíst například týden nebo několik týdnů bez hrozící újmy na zdraví (bez omezení můžete jíst například kopřivu), i zde platí pestrá strava a všeho s mírou. Jedlé divoké rostliny z přírody nejsou pro hazardéry a pro ty, kteří hledají jednoduché návody a nechtějí se nic nového učit.
Stručný přehled rizik k rostlinám z ochutnávky i výstavky najdete v přehledu rostlin z výstavky.
Č. | České a slovenské jméno | Latinské jméno | Ochutnávaná část | Obrázek | Ochutnalo lidí |
Průměr |
Graf chuti 5 nejlepší |
1 |
sedmikráska obecná sedmokráska obyčajná |
Bellis perennis | listy | 11 | 3,18 | ||
2 |
šťavel evropský kyslička európska |
Oxalis fontana | listy | 11 | 4,27 | ||
3 |
topinambur hlíznatý slnečnica hľuznatá |
Helianthus tuberosus | hlízy | 10 |
4,80 |
||
4 |
smrk ztepilý smrek obyčajný |
Picea abies | mladé výhonky | 11 | 3,18 | ||
5 |
douglaska tisolistá duglaska tisolistá |
Pseudotsuga menziesii | mladé výhonky | 8 | 2,63 | ||
6 |
douglaska tisolistá duglaska tisolistá |
Pseudotsuga menziesii |
douglasková limonáda |
10 | 4,30 | ||
7 |
ptačinec prostřední (žabinec) hviezdica prostredná |
Stellaria media | nať | 11 | 3,91 | ||
8 |
rdesno peprník horčiak pieprový |
Polygonum hydropiper | listy |
9 |
3,67 | ||
9 |
merlík bílý mrlík biely |
Chenopodium album | listy | 7 | 4,14 | ||
10 |
řebříček obecný rebríček obyčajný |
Achillea millefolium agg. | listy | 10 | 2,40 | ||
11 |
popenec obecný zádušník brečťanovitý |
Glechoma hederacea | listy | 11 | 2,45 | ||
12 |
česnáček lékařský cesnačka lekárska |
Alliaria petiolata | květy | 11 | 3,36 | ||
13 |
kuklík obecný (městský) kuklík mestský |
Geum urbanum | kořínky kuklíku | 3 | 3,33 | ||
14 |
lípa srdčitá lipa malolistá |
Tilia cordata | lipové kafe | 11 | 4,64 | ||
15 |
řeřicha rumní žerucha zborenisková |
Lepidium ruderale | nať | 1 | 5,00 |
Komentáře k chuti:
sedmikráska šťavel topinambur smrk douglaska douglasková limonáda ptačinec |
rdesno peprník merlík bílý řebříček popenec česnáček kuklík lipové kafe řeřicha rumní |
Chcete se mnou vařit? Spolu se školou Aromaterapie a bylinky pořádáme letos (2023) jarní celodenní workshop se sběrem, vařením a ochutnávkou. Chcete něco jiného? Terénní kurzy, dálkové kurzy, ochutnávky? Podívejte se na přehled všech mých kurzů 2023.