Přesličková rýže

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Divoká kuchařka, Vydáno dne: 11. 05. 2016

Recept na přílohu nebo rizoto z jarních výtrusných klasů přesličky rolní Equisetum arvense. V tuto chvíli již vyrůstají letní, zelené lodyhy přesličky a proto je sběr této suroviny již na svém konci. Optimální doba sběru je duben, kdy jsou výtrusné klasy mladé a křehké.



125 g rýže
hrst jarních strobilů přesličky rolní Equisetum arvense
sojová omáčka, sůl

Rýži uvaříme. Přesličku uvaříme zvlášť, v mírně osolené vodě, asi 5-8 minut. Smícháme a dochutíme. Podáváme jako přílohu nebo samostatné rizoto. Můžeme přidat i další zeleninu, aby to bylo barevnější nebo místo sojové omáčky dát smaženou cibulku.

Jarní výtrusné klasy přesličky rolní jsou tradiční jarní surovinou v Japonsku, kde patří mezi sansai, japonskou horskou zeleninu. Jako sezónní jídlo jsou oblíbené i v Rusku. Při vaření se voda může zbarvit po výtrusech, které mají šedozelenou barvu. Dejte pozor na záměnu s ostatními přesličkami, ty obsahují malé množství alkaloidů a k jídlu vhodné nejsou. Sbírejte jen jarní šištice na nezelených lodyhách, pokud lodyha začíná zelenat a vyrůstají z ní postranní větve, není to přeslička rolní. Letní zelené lodyhy přesličky rolní jedlé nejsou, zato jsou léčivé.
botany.cz
Mapka rozšíření (karta druhu AOPK)

přeslička rolní, jarní výtrusný klas - Equisetum arvense, jedlé jarní výtrusné klasy
© Ivana Paukertová 2016
přeslička rolní, jedlé výtrusné klasy - Equisetum arvense
© Ivana Paukertová 2016
přeslička rolní, výtrusy - Equisetum arvense
© Ivana Paukertová 2016

 

přesličková rýže - Equisetum arvense, jedlé jarní výtrusné klasy
© Ivana Paukertová 2016