Salát z ptačince prostředního (žabince) Stellaria media se zálivkou z mařinky vonné (svízele vonného) Galium odoratum. Mařinka vonná je prastarou bylinou klášterních zahrad, benediktinské prameny se o ní zmiňují už v roce 854.
Mařinka už začíná kvést!
2 veliké pomeranče nebo 3 menší
1 malý citron nebo limetka
3 rozkvetlé snítky mařinky vonné Galium odoratum (nebo s poupaty), zavadlé, klidně i den nebo dva
2 - 3 lžíce bílého vína
mísa nati ptačince prostředního Stellaria media
Nejprve připravíme zálivku. Do úzké skleničky dáme bílé víno a namačkáme do něj zavadlou mařinku, aby byla co nejlépe potopená. Dáme do ledničky a necháme stát 20-30 minut. Po půl hodině vyndáme mařinku, necháme dobře okapat a víno smícháme s pomerančovou a citrónovou šťávou. Dáme znovu na chvíli do ledničky, aby se chuti spojily. Ptačinec očistíme, umyjeme a v případě potřeby natrháme na menší kousky. Přelijeme zálivkou, dobře promícháme a podáváme.
Mařinka by měla být zvadlá, uvolňují se tak kumariny, které dávají mařince vůni. Kumariny jsou antagonisty vitamínu K a ve vysokých dávkách způsobují krvácivost, proto se mařinka a další rostliny s kumarinem (komonice) používají v malých množstvích. Mařinka posiluje účinky léků s kyselinou acetylsalicylovou (acylpyrin, aspirin) a warfarinu, proto je při užívání těchto léků lepší mařinku zcela vyloučit. Dále se mařinka nesmí zapařit. Při zapaření může vznikat z vonných kumarinů o mnoho účinnější dikumarol, který je i v menších dávkách toxický. Má stejné účinky jako kumariny, ale o mnoho silnější.
Popis ptačince, záměny a jeho léčivé účinky najdete ve článku: Ptačinec žabinec jako léčivá rostlina
Kuchařské recepty z ptačince:
Výborná jedlá rostlina - ptačinec žabinec
Divoký lednový salát
Divoká vaječná tlačenka
Čistící smoothie s ptačincem podle Celie
Nanakusa-gayu, rýžová kaše sedmi bylin
Ptačincový salát s mangovou zálivkou