Sumachová limonáda

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Divoká kuchařka, Vydáno dne: 21. 04. 2016

Velmi mnoho rostlin, které pěstujeme pro "okrasu", se dá jíst. Ve skutečnosti se v kuchyni dá použít každý třetí druh. My, novodobí lidé, kteří věříme, že mlíko roste v supermarketu a ani ve snu by nás nenapadlo jít si pro kmín na louku, jsme všechny dávné znalosti o rostlinách zapomněli. Nebo spíš se už nenašel nikdo, kdo by nám je předal. Je skvělé, že se někteří z nás vracejí.

Tento recept na osvěžující limonádu je ze škumpy orobincové Rhus typhina, často vysazovaného keře v parcích. Je to recept přírodní, je to recept bez éček, je to recept raw a pokud nebudete přislazovat, je to recept bez cukru a je to recept zadarmo.



Postup je velmi jednoduchý. Na podzim nasbíráme plodenství škumpy orobincové (dříve škumpa ocetná) Rhus typhina, usušíme a sdrhneme ze stopek, případně necháme vcelku a stopky odstraníme až před použitím. Pak můžeme dělat limonádu po celý rok. Do litru studené vody dáme tři až pět plodenství (podle jejich velikosti a také podle žádané chuti) a necháme stát nejméně 8 hodin, lépe 12 a více. Občas razantně promícháme nebo protřepeme, napomáhá to uvolňování barvy i chuti. Výsledným výrobkem je nakyslá limonáda s úžasnou barvou. Poté přecedíme přes jemné sítko, případně přisladíme, vychladíme a pijeme. Kyselost pochází výhradně ze sumachu, na fotografii je citrón a limetka jen na ozdobu. Hotová limonáda se dá několik dní skladovat v ledničce. Lidu byla sumachová limonáda předložena na na 13. ochutnávce planých rostlin a taktéž na 14. ochutnávce planých rostlin. Základní limonádě můžeme rozkošatit chuť přidáním máty, meduňky, mařinky, mařího listu nebo jiné aromatické byliny.

Dá připravit i ze sumachu kupovaného, tam dáváme 1 vrchovatou lžičku na půl litru vody. Má jinou barvu a malinko odlišnou chuť. Vedle sebe si obě limonády můžete prohlédnout na posledním obrázku, vpravo ze škumpy orobincové, vlevo z kupovaného sumachu (který se vyrábí ze škumpy koželužské, Rhus coriaria). Prodávaný sumach je prášek, pokud chcete limonádu čirou, je nutno ji přecedit přes mušelín nebo velmi jemné sítko.

Upozornění: Při sběru mohou někteří velmi citliví jedinci dostat vyrážku. I oni mohou limonádu pít, jen je potřeba zacházet s plody v rukavicích.

škumpa orobincová - Rhus typhina
© Ivana Paukertová 2016
škumpa orobincová, listy a plody - Rhus typhina
© Ivana Paukertová 2016
škumpa orobincová, detail plodu - Rhus typhina
© Ivana Paukertová 2016
škumpa orobincová - Rhus typhina, nasbíraný sumach
© Ivana Paukertová 2016
škumpa orobincová - Rhus typhina, sumach
© Ivana Paukertová 2016
škumpa orobincová, limonáda - Rhus typhina, sumach
© Ivana Paukertová 2016
limonáda ze sumachu z parku a sumachu kupovaného - Vpravo sumachová limonáda ze škumpy orobincové (roste v parku), vlevo ze škumpy koželužské (kupovaný sumach)
© Ivana Paukertová 2016

 

Sumachová limonáda - limonáda ze škumpy ocetné, Rhus typhina
© Ivana Paukertová 2016