Jak chutnají divoké rostliny a jídla z nich? Podívejte se na zkušenosti ostatních. 27. října 2015 proběhla procházka po městě Brně s výkladem o jedlých rostlinách s následnou ochutnávkou pro účastníky z Katedry environmentálních studií v Brně.
Ochutnávka zahrnovala i topinambur a pannacottu z tužebníku, druhy, které ve středu města růst nenajdete. Vše ostatní se dá nasbírat v brněnských parcích a travnících, včetně jinak vzácné mahalebky, která je často vysazována do uličních alejí.
šťavel evropský Oxalis fontana
Všechny naše nejběžnější druhy šťavelů jsou jedlé. Zatímco šťavel kyselý Oxalis acetosella s bílými květy je náš druh původní a roste v lese, jeho dva bráchy se žlutými květy najdeme jako doprovod lidských sídel. mají v oblibě i chodníky a záhony. Třetí do party je šťavel růžkatý Oxalis corniculata, který se liší načervenalým nádechem listů. Chuť mají podobnou, všechny tři druhy jsou pokládány za alternativu citrónu nebo dokonce limetky, snad jen šťavel růžkatý je za syrova poněkud méně delikátní.
turan (turanka) kanadský Conyza canadensis
Severoamerický přivandrovalec je velmi hojný. Tento jednoletý druh roste na rumištích a okrajích cest. Je léčivý a má jedlé listy a květy. Zatímco listy bývají někdy nahořklé, květy mají ostrou pikantní chuť předurčenou k ochucování slaných jídel a salátů.
škumpa orobincová Rhus typhina
Často pěstovaný keř v parcích a v zahradách jako "okrasný". Je příbuzná škumpě koželužské Rhus coriaria, ze které se dělá komerčně prodávaný sumach. Sumach i limonádu však poskytují oba druhy. Koření sumach má nakyslou chuť, používá se na Středním východě, je součástí mnoha receptů i kořenících směsí, například adžiky nebo za'ataru.
mahalebka obecná Prunus mahaleb
V přírodě roste jako vzácný keř na skalách, častěji ji najdeme naroubovanou jako stromek v uličních alejích měst. Dozrává koncem června. Mletá nebo drcená semena mahalebky jsou oblíbeným kořením do sladkých jídel, často velikonočních specialit. Používají se v zemích středního východu a v arabských obchodech se dají i koupit pod jménem mahlab. V receptu je použitá ještě černucha setá Nigella sativa (černá semínka), která se prodává pod obchodním názvem černý kmín.
Č. | České a slovenské jméno druhu | Latinské jméno druhu |
Ochutnávaná část nebo jídlo |
Obrázek | Ochutnalo lidí | Průměr |
Graf chuti 5 nejlepší |
1 |
sedmikráska obecná sedmokráska obyčajná |
Bellis perennis | listy | 6 | 2,67 | ||
2 |
šťavel evropský kyslička európska |
Oxalis fontana | listy | 6 | 4,50 | ||
3 |
kuklík obecný (městský) kuklík mestský |
Geum urbanum | kořínky kuklíku | 6 | 3,67 | ||
4 |
topinambur hlíznatý slnečnica hľuznatá |
Helianthus tuberosus | hlízy | 6 | 4,67 | ||
5 |
popenec břečťanovitý zádušník brečtanovitý |
Glechoma hederacea | listy | 6 | 3,50 | ||
6 |
kokoška pastuší tobolka kapsička pastierska |
Capsella bursa pastoris | čerstvé listy | 6 | 3,00 | ||
7 |
sléz přehlížený slez nebadaný |
Malva neglecta | listy | 6 | 3,00 | ||
8 |
řebříček obecný rebríček obyčajný |
Achillea millefolium agg. | listy | 6 | 1,67 | ||
9 |
turanka (turan) kanadská turanec kanadský |
Conyza canadensis | květy | 6 | 3,33 | ||
10 |
jitrocel větší skorocel väčší |
Plantago major | semena | 4 | 2,50 | ||
11 |
mahalebka obecná čerešňa mahalebková |
Prunus mahaleb | sušenky kuru pasta | 6 | 4,83 | ||
12 |
dub letní dub letný |
Quercus robur |
žaludy v octu (recept Robina Harforda) |
6 | 4,33 | ||
13 |
šťavel evropský kyslička európska |
Oxalis fontana |
studená šťavelová polévka |
6 | 4,50 | ||
14 |
lípa srdčitá lipa malolistá |
Tilia cordata | lipové kafe | 6 | 4,33 | ||
15 |
škumpa orobincová sumach pálkový |
Rhus typhina |
sumachová limonáda |
6 | 3,67 | ||
16 |
tužebník jilmový túžobník brestový |
Filipendula ulmaria |
tužebníková panna cotta neslazená |
6 | 3,60 |
Komentáře:
sedmikráska
nejdřív dobré, pak bahno, pak se rozleží
připomíná polníček
na konci hodně hořké až ostré
příjemná, nic moc výrazná
šťavel
příjemná kyselost
kuklík
výborná chuť
voní jako hřebíček
voní po hřebíčku
jako hřebíček
kořen fajn, list je dost hnusnej
topinambur
jako ředkvička
příjemná ředkvička bez pálivosti
popenec
jako máta
voní jako máta
trochu nepříjemné chloupky
příjemně aromatický normální
kokoška
hořčí
nevýrazné
podobné sedmikrásce
pohoda, ale málo výrazné
sléz
dělá sliz
pohoda, ale málo výrazný+sladký
řebříček
hořký
hořký
nejhořčí
dost hořké (podzim)
dost dohořka, ale dobrý
turan
štiplavý
hodně ostrý
pořádně pálivé, ale dobré
supr výrazná chuť
jitrocel
nevýrazný
nevýrazný
necítím chuť
normální příjemný
mahalebka sušenky
moc dobrá sušenka
žaludy v octu
BOMBA!
výborné!
moc do kysela a ta moučnost nic moc
šťavelová polévka
svěží
úplně pohoda polévka
osobně bych tam nedával smetanu
lipové kafe
výborně voní
nádherná vůně
krásně voní !
příjemné velice
sumachová limonáda
nakyslá chuť dobrá
osvěžující
příjemně nakyslá, trochu hořká, osladil bych
na mě moc kyselé, ale jinak supr
tužebníková pannacotta
nejlépe chutná po chvíli
to mě moc nebere, kořenitost a vůně fajn, jinak nic moc
Chcete se mnou vařit? Spolu se školou Aromaterapie a bylinky pořádáme letos (2023) jarní celodenní workshop se sběrem, vařením a ochutnávkou. Chcete něco jiného? Terénní kurzy, dálkové kurzy, ochutnávky? Podívejte se na přehled všech mých kurzů 2023.