Jak divoké rostliny chutnají ostatním? Jakou mají chuť jídla z nich? 20. října 2015 proběhla v Kopřivnickém restaurantu Mandala přednáška o jedlých rostlinách s následnou ochutnávkou. Zde najdete výsledky ochutnávky a komentáře účastníků.
černohlávek obecný Prunella vulgaris
Roste na loukách a v trávnících. Má jedlé listy, z čerstvých nebo sušených se dělá nápoj, který je pokládán za velmi chutný. Listy se používají vařené nebo syrové, podle mých zkušeností mají kolísavou chuť, mohou být nahořklé. Patří mezi léčivé rostliny.
pumpava obecná (rozpuková) Erodium cicutarium
Drobná rostlinka s fialovými květy a zobákovitými plody. Listy a stonek se jí vařené, mladé lístky syrové. Nejchutnější jsou na jaře před květem rostliny.
pumpava obecná - short na mém kanálu YouTube
lopuch větší Arctium lappa
Známá kudlibabka má jedlý kořen, mladé listy, řapíky, vnitřek lodyhy a semena. Je i léčivý, nedoporučuje se v těhotenství. Podle mých zkušeností jsou i mladé listy hořké až příšerně hořké, na vaření jsou vhodnější ostatní části. V Japonsku se lopuch pro kořeny dokonce pěstuje jako zelenina. Další úžasnou surovinou jsou oloupané lodyhy, jsou velmi chutné. Řapíky se musí pečlivě oloupat a očistit, i poté mohou být nahořklé. Hořkost se dá odstranit krátkým varem, v případě potřeby i opakovaným varem s výměnou vody. Autor kuchařky Sauvegement bon, francouz Nicolas Blanche, pokládá chuť takto upravených řapíků za rovnou artyčokům.
vikev plotní Vicia sepium
I vikev plotní je inspirací od Nicolase Blanche. Její mladé výhonky mají příjemnou chuť zeleného hrášku . Musí se vybírat opravdu jen ty nejmladší a nejkřehčí, starší jsou již vláknité. Podle grafu chuti se zdá, že se mi to na tuto ochutnávku nepovedlo.
javor klen Acer pseudoplatanus
Na ochutnávku jsem zařadila i prastarý způsob zacházení s listy javorů. Dříve se používaly pod chleba a pod pečivo při pečení (jakoby místo pečícího papíru), menší pečivo se do nich balilo. Takto se dříve používaly listy klenu i mléče, klen však byl ceněn více, neboť měl dodávat pečivu nasládlou chuť. Udělali jsme proto obyčejné kynuté těsto, jeho kousky zabalili do klenových listů, naskládali vedle sebe jako buchty a upekli. Bohužel byl zase takový fofr, že jsem to jako obvykle nestihla vyfotit. Na grafu chuti vidíte, že klenové pečivo většině účastníků chutnalo.
vratič obecný Tanacetum vulgare
Zařadila jsem i aromatické květy vratiče, používané v malém množství jako koření do sladkých koláčů. Díky obsahu thujonu ve vratiči není ani jiný způsob zacházení doporučen. Chuť samotného květu nikoho nenadchla, jsem velmi zvědavá jak to bude s koláčem.
škumpa orobincová Rhus typhina
Škumpa orobincová (dříve ocetná) je keř, často pěstovaný v parcích, její plody poskytují sumach. Ten komerčně prodávaný však pochází z příbuzné škumpy koželužské Rhus coriaria. Koření sumach je oblíbené na Středním východě. Na ochutnávku jsem připravila limonádu - plody škumpy přes noc máčené ve vodě. Limonádě květy dají úžasnou barvu a kyselou chuť. Mnoho účastníků psalo do komentářů, že chuť citrónu přebila chuť škumpy - v limonádě však žádný citrón nebyl, kyselá chuť pocházela výhradně ze škumpy. I na fotce jsou limetka i citrón jenom jako dekorace.
Č. | České a slovenské jméno druhu | Latinské jméno druhu | Ochutnávaná část nebo jídlo | Obrázek | Ochutnalo lidí | Průměr |
Graf chuti 5 nejlepší |
1 |
sedmikráska obecná sedmokráska obyčajná |
Bellis perennis | čerstvé listy | 18 | 2,61 | ||
2 |
sléz přehlížený slez nebadaný |
Malva neglecta | listy | 18 | 3,28 | ||
3 |
šrucha zelná portulaka zeleninová |
Portulaca oleracea | nať | 18 | 4,17 | ||
4 |
černohlávek obecný čiernohlávok obyčajný |
Prunella vulgaris | listy | 18 | 2,44 | ||
5 |
pumpava rozpuková bocianik rozpukovitý |
Erodium cicutarium | listy | 16 | 2,50 | ||
6 |
lopuch větší lopúch väčší |
Arctium lappa | oloupané řapíky | 14 | 2,07 | ||
7 |
šťavel evropský kyslička európska |
Oxalis fontana | listy | 18 | 3,89 | ||
8 |
vratič obecný vratič obyčajný |
Tanacetum vulgare | květy | 18 | 1,67 | ||
9 |
škumpa orobincová sumach pálkový |
Rhus typhina |
sumachová limonáda |
16 | 3,19 | ||
10 |
jasan ztepilý jaseň štíhly |
Fraxinus excelsior | jasanový čaj z větviček | 18 | 2,67 | ||
11 |
kostival lékařský kostihoj lekársky |
Symphytum officinale |
kostivalové tuiles (francouzský recept) |
17 | 4,59 | ||
12 |
tužebník jilmový túžobník brestový |
Filipendula ulmaria |
tužebníková panna cotta neslazená |
17 | 3,82 | ||
13 |
mahalebka obecná čerešňa mahalebková |
Prunus mahaleb | turecké pečivo Anamur Çöreği | 18 | 4,83 | ||
14 |
javor klen javor horský |
Acer pseudoplatanus | klenové pečivo | 17 | 4,53 | ||
15 |
dub letní dub letný |
Quercus robur |
žaludy v octu (recept Robina Harforda) |
17 | 3,53 | ||
16 |
šťavel evropský kyslička európska |
Oxalis fontana |
studená šťavelová polévka |
15 | 3,07 | ||
17 |
vikev plotní vika plotná |
Vicia sepium | mladé výhonky | 15 | 3,07 |
Chcete se mnou vařit? Spolu se školou Aromaterapie a bylinky pořádáme letos (2023) jarní celodenní workshop se sběrem, vařením a ochutnávkou. Chcete něco jiného? Terénní kurzy, dálkové kurzy, ochutnávky? Podívejte se na přehled všech mých kurzů 2023.