Kostivalové tuiles

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Divoká kuchařka, Vydáno dne: 17. 04. 2016

Tuile je francouzské slovo označující dlaždici. V gastronomii se tak označuje tenká, křupavá oplatka, kterou se zdobí jídla. Tuiles v tomto receptu jsou z listů kostivalu lékařského Symphytum officinale.



kostival lékařský 50 g strouhaného parmezánu
50 g jemně strouhaného ementálu (v originále sýr gruyère)
2 lžíce sezamu
1 lžička sladké papriky
1 lžička pálivé papriky
mladé listy kostivalu lékařského Symphytum officinale, velikosti dlaně nebo menší

V misce smícháme všechny přísady. Na plech dáme listy kostivalu, na  každý rozprostřeme lžičkou směs a pečeme v předehřáté troubě na 200 0C dokřupava, asi 10 minut. Můžeme použít pečící papír, ale není to nutné. Dole si můžete kliknout na graf, jak tyto tuiles chutnaly na ochutnávce v Příboře. Zejména děti nám je ujídaly před očima. Podobný úspěch měly i na další ochutnávce v Kopřivnici, kdy je účastníci přejmenovali na malou kostivalovou pizzu.

Totéž můžete provozovat s listy brutnáku a křenu. Na vaření používáme pouze mladé listy kostivalu, které mají většinou nulový obsah pyrolizidinových alkaloidů. Použití starších listů je možné výjimečně. Pyrolizidinové alkaloidy, které obsahuje zejména kořen kostivalu, ale v menších množstvích i starší listy, mohou při časté konzumaci poškozovat játra. Nevyděste se prosím příliš, pyrolizidinové alkaloidy jsou obsaženy v malých množstvích i v medu.

kostival lékařský
kostival lékařský Symphytum officinale
Putování za jedlými rostlinami Příbor 2015
kostivalové tuiles - graf chuti

kostivalové tuiles