Pampeliškové čipsy

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Divoká kuchařka, Vydáno dne: 12. 03. 2016

Jednoduché, rychlé, zdravé, z přírody, dostupné po celý rok a velmi levné. Toto vše splňuje recept na chipsy z listů pampelišky.



hrst listů pampelišky Taraxacum sect. Ruderalia
lžička oleje
koření (kari, pepř, hranolková sůl...)

Recept je velmi jednoduchý. Listy omyjeme, osušíme v utěrce (točením, odstředivá síla dělá divy). Do misky dáme olej a koření, promneme listy s olejem a kořením a dáme na plech. Rozložíme rovnoměrně v jedné vrstvě, tak aby se listy překrývaly nanejvýš jen částečně. To je důležité, příliš silná vrstva způsobí, že se čipsy udělají nerovnoměrně. Pražíme v rozpálené troubě na 190 0C asi 3-5 minut, hlídáme aby se nespálily. Opatrně dáme na talíř s ubrouskem - jsou velmi křehké - a servírujeme jako čipsy nebo přílohu.

Některé listy jsou v tomto období bez hořkosti a těm ostatním tato úprava hořkost sníží.

syrové listy pampelišky
listy s olejem a kořením
pampeliškové čipsy