Ochutnávka planých rostlin 9. (Putování za jedlými rostlinami)

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Ochutnávky, Vydáno dne: 04. 06. 2015

Na konci května jsme se sešli v městě Příbor na akci Putování za jedlými rostlinami na vycházku a vaření z divokých jedlých rostlin. Dopoledne jsme sbírali suroviny, odpoledne vařili a ochutnávali. Uvařili jsme osm jídel a na pořadu dne byly i francouzské recepty. Této báječné akce se zúčastnilo přes dvacet dospělých, osm dětí a jedno štěně.



Putování za jedlými rostlinami Příbor 2015
Putování za jedlými rostlinami Příbor 2015

Na vycházce podél řeky Lubiny jsme si ukazovali jedlé rostliny a nakupovali v supermarketu Příroda v. o. s. čerstvou zeleninu na vaření. Ve vypůjčené školní kuchyni jsme připravili ochutnávku nasbírané zeleně a poté začali vařit. Tentokrát jsem zařadila i recepty tříhvězdičkových michelinových šéfkuchařů - francouze Marca Veyrata, který ty tři hvězdičky získal dokonce dvakrát za sebou, a dále recept Eddy Lerouxe na merlíkové koule z kuchařky Foraged Flavor. Zatímco kuklíková rýže, ač jinak chuťově vynikající, po kuklíku moc nechutnala (asi jsme ho měli dát víc), masové koule se povedly úžasně - všichni jim přidělili plných pět bodů. Velké pochvaly sklízely též kostivalové tuiles. Tuile je francouzské slovo označující dlaždici, v gastronomii se tak označuje tenká, křupavá oplatka, kterou se zdobí jídla, často z těsta a sýra. Bodovalo se jako obvykle - 5 nejlepší, 1 nejhorší. Ochutnávaly a zapisovaly i děti a v tabulce si můžete přečíst jejich osobité komentáře. Všem účastníkům i garantům jednotlivých jídel děkuji za skvělou akci.

Chcete se mnou taky vařit a ochutnávat? Spolu se školou Aromaterapie a bylinky pořádáme letos (2023) jarní celodenní workshop se sběrem, vařením a ochutnávkou. Chcete něco jiného? Terénní kurzy, dálkové kurzy, výživové hodnoty? Podívejte se na aktuální přehled všech mých kurzů.

Putování za jedlými rostlinami Příbor 2015
Putování za jedlými rostlinami Příbor 2015
Putování za jedlými rostlinami Příbor 2015

 

Č. České a slovenské jméno druhu Latinské jméno druhu Ochutnávaná část nebo jídlo Obrázek Ochutnalo lidí Průměr

Graf chuti

5 nejlepší
 

1

kuklík obecný (městský)

kuklík mestský

Geum urbanum

žampiónové karpacio s kuklíkovou šlehačkou

Recept (francouzsky)

žampionové karpacio
16 4,50
žampiónové  karpacio s kuklíkovou pěnou - graf chuti
2 směs Neunerlei Kräutern  

Neunerlei Kräutersuppe - tradiční německá polévka

Recept

Neunerlei Kräutersuppe
16 4,63
Neunerlei Kräutersuppe - graf chuti
3

bršlice kozí noha

kozonoha hostcová

Aegopodium podagraria bršlice kozí noha naprudko osmahnutá
osmahnutá bršlice kozí noha
16

4,31

opražená bršlice - graf chuti
4

merlík bílý

mrlík biely

Chenopodium album

merlíkové kari koule (recept z kuchařky Foraged Flavor)

Recept

merlíkové kari koule
14 5,00
merlíkové kari koule -graf chuti
5

kuklík obecný (městský)

kuklík mestský

Geum urbanum

kuklíková rýže (recept šéfkuchaře Marca Veyrata)

Recept (francouzsky)

kuklíková rýže
14 4,64
kuklíková rýže - graf chuti
6 směs

 

  divoký salát s rajčaty a vajíčky
divoký salát
11 4,27
divoký salát - graf chuti
7 kostival lékařský Symphytum officinale

kostivalové tuiles (francouzský recept)

Recept

kostivalové tuiles
8 4,94
kostivalové tuiles - graf chuti
8

bez černý

baza čierna

Sambucus nigra

panna cotta z květů černého bezu

Recept

panna cotta z květů bezu černého
9 4,33
bezová pannacotta graf chuti
9

jasan ztepilý

jaseň štíhly

Fraxinus excelsior jasanový čaj z větviček
jasanový čaj
17 4,35
čaj z větviček jasanu - graf chuti
10

bez černý

baza čierna

Sambucus nigra čaj z květů černého bezu, neslazený
květy bezu černého
16 4,19
čaj z bezových květů - graf chuti
11

kokoška pastuší tobolka

kapsička pastierska

Capsella bursa pastoris plody
kokoška pastuší tobolka, plody
16 3,31
kokoška pastuší tobolka, plody - graf chuti
12

kuklík obecný (městský)

kuklík mestský

Geum urbanum kořínky kuklíku
kořeny kuklíku
16 3,25
kuklík městský kořínky - graf chuti
13

popenec břečťanovitý

zádušník brečtanovitý

Glechoma hederacea listy
popenec břečťanovitý Glechoma hederacea
16 3,19
popenec břečťanovitý, listy - graf chuti
14

sedmikráska obecná

sedmokráska obyčajná

Bellis perennis listy
sedmikráska obecná (chudobka)
16 3,19
sedmikráska obecná, listy - graf chuti
15

bršlice kozí noha

kozonoha hostcová

Aegopodium podagraria listy
bršlice kozí noha Aegopodium podagraria
17 3,00
bršlice kozí noha, listy - graf chuti
16

mléč zelinný

mlieč zelinný

Sonchus oleraceus listy
mléč zelinný, květ
16 3,18
mléč zelinný, listy - graf chuti
17

česnáček lékařský

cesnačka lekárska

Alliaria petiolata listy
česnáček lékařský
16 2,88
česnáček lékařský, listy - graf chuti
18

česnáček lékařský

cesnačka lekárska

Alliaria petiolata plody
česnáček lékařský, plod
14 2,36
česnáček lékařský, plody - graf chuti
19

penízek rolní

peniažtek roľný

Thlaspi arvense plody
penízek rolní, plody
15 3,40
penízek rolní, plody - graf chuti
20

merlík bílý

mrlík biely

Chenopodium album listy
merlík bílý, mladý
16 4,00
merlík bílý, listy - graf chuti
21

sedmikráska obecná

sedmokráska obyčajná

Bellis perennis květy
sedmikráska obecná, květy
14 3,29
sedmikráska obecná, květy - graf chuti
22

sléz přehlížený

slez nebadaný

Malva neglecta listy
sléz přehlížený
15 3,20
sléz přehlížený, listy - graf chuti
23

smrk ztepilý

smrek obyčajný

Picea abies mladé výhonky
smrk ztepilý
16 2,69
výhonky smrku - graf chuti
24

hulevník lékařský

huľavník lekársky

Sisymbrium officinale listy
hulevník obecný, růžice
16 3,69
hulevník lékařský, listy - graf chuti
25

dub letní

dub letný

Quercus robur

žaludy v octu (recept Robina Harforda)

Recept (anglicky)

žaludy v octu s kořením
17 3,24
žaludy v octu - graf chuti
26

slunečnice hlíznatá (topinambur)

slnečnica hľuznatá

Helianthus tuberosus

topinambury v Deku

Recept

topinambury v Deku
17 4,35
topinambury v Deku - graf chuti
27

turanka (turan) kanadská

turanec kanadský

Conyza canadensis listy
turanka (turan) kanadská
11 3,73
turan kanadský, listy - graf chuti
28

křen selský

chren dedinský

Armoracia rusticana řapíky
křen selský
7 4,86
křen selský, řapíky - graf chuti

 

Ochutnávaná část nebo jídlo A B D E F G H J K L M N O P R S T
Žampionové carpacio s kuklíkovou šlehačkou 5 5   5 5 4 5 5 4 5 5 1 3 5 5 5   5
Německá tradiční polévka Neunerlei Kräutern  5 5   5 5 4 5   5 4 5 3 4 5 5 5 4 5
Naprudko opražená bršlice 4 5   4+ 5 3 5 4 5 5 5 4 4 5 2 5   3
Merlíkové kari koule 5     5 5 5*   5 5 5 5 5 5   5 5 5 5
Kuklíková rýže 2 4   4+   5*   5 5 5 5 4 5 5 5 5   5
Divoký salát 3 až 4         4   5 4 4 4   4 5 4 5   4
Kostivalové tuiles  5 5 5 5 5 5*** 5 5 4 5 5 5 5 5 5 5 5 5
Bezová pannacotta       4+   4     5 5     2   4 5 4 5
jasanový čaj z větviček 5 5 0 4 5 4 4 5 5 5 4 5 5 5 3 5   5
bezový čaj z květů 5 4 0 4 5   5 4 5 4 5 5 4 5 3 5   4
kokoška pastuší tobolka, plody 4 2 10 4 4 2 2 2 2 3 4 5 3 4 2 5    
kuklík městský, kořínky  3 až 2 4 1 4 4 3 1 5 2 4 3 2 4 4 3 5    
popenec břečťanovitý, listy 1 3 0 3 2 4 3 5 3 4 5 4 5 3 3 3    
sedmikráska obecná, listy 2 2 3 4 3 3 3 3 4 5 2 5 3 3 2 4    
bršlice kozí noha, listy 5 2 0 3 3 3 4 4 3 4 3 1 1 4 2 4 5  
mléč zelinný, listy 3 2 5 3 4 4 3 4 4 4 2 3 3 3 2 5    
česnáček lékařský, listy 3 2 0 4 1 2 4 5 5 4 2 1 4 3 3 3    
česnáček lékařský, plody 4 2   1 3 2 1   2   2 1 1 4 2 4   4
penízek rolní, plody 3 2   4 3 2 5 3 4 5 1 3 3 5 3 5    
merlík bílý, listy 1 4 8 4 4 4 5 4 5 4 5 3 3 5 3 5    
sedmikráska obecná, květy 3 3 3 3 4   3 3 4 5   1 5 3 1 5    
sléz přehlížený, listy 5 3 5 4 4 3 3 2 4 5 4 1 1 3 1      
smrk ztepilý, výhonky 5 3 2 1 2 3 3 2 3 4 2 1 2 4 2 4    
hulevník lékařský, listy 5 3 3 3 3 4 5 4 4 4 3 3 4 3 3 5    
žaludy v octu 5 2 6 1 1 3 5 4 2 5 2 4 3 3 3 4 3  
topinambury v Deku 5 5 7 2 4 4 5 5 4 5 4 3 5 5 4 5 4  
turan kanadský, listy 3 až 4       3     5 4   3 1 3 5 3 5   5
křen selský, řapíky 5       5       4         5 5 5   5
průměr ochutnávače 3,52 3,35 3,41 3,04 3,68 2,88 3,82 4,08 3,93 4,48 3,6 2,96 3,48 4,19 3,14 4,67 4,29 4,62

 

Ochutnávaná část A B C D E, F, G, H, J, L, N T
Žampionové carpacio s kuklíkovou šlehačkou chuť citrónu zdokonalila jídélko     za šlehačku, žampiony nejím   na mě hodně kyselé, není cítit kuklík
Německá tradiční polévka Neunerlei Kräutern  jako špenátová mléčná polévka          
Naprudko opražená bršlice se solí lepší       G: se solí lepší část se nám trochu zapařila, to se nemělo stát
Merlíkové kari koule maso je maso     vynikající    
Kuklíková rýže sýr zabil chuť kuklíku         ale není cítit kuklík
Divoký salát pórek přidat       J: hodně zelených natí  
Kostivalové tuiles  trochu chlupaté, ale sýr přebil chuť   dobré, chutná to všem boží    
Bezová pannacotta            
jasanový čaj z větviček skvělý lesní čaj   fúj      
bezový čaj z květů dobrota   blé      
kokoška pastuší tobolka, plody     vynikající jemně hořký    
kuklík městský, kořínky  chuť jako u zubaře aromatický tvrdé   F: nádherně voní  
popenec břečťanovitý, listy ze začátku trochu jak máta, pak hořký   fůj   L: kundrátek  
sedmikráska obecná, listy     ujde      
bršlice kozí noha, listy   vadí mi pach za syrova blé      
mléč zelinný, listy   nahořklý hořké      
česnáček lékařský, listy horší než medvědí česnek   hnus      
česnáček lékařský, plody ostré, pak žádná chuť          
penízek rolní, plody zpočátku jako hrášek, ke konci ostrý   bez chuti bez chuti F: hodně hořké, H: jako hrášek byla to nevyrovnaná šarže, některé skvělé, některé plody hořké, neboduju
merlík bílý, listy     dobré bez chuti    
sedmikráska obecná, květy     ujde      
sléz přehlížený, listy bez chuti   dobré   E: bez chuti, lze zkombinovat se vším  
smrk ztepilý, výhonky kyselý kyselá, kořeněná hořké kyselé   F: kyselé, drhne v puse, H: kyselé  
hulevník lékařský, listy bez chuti   blé      
žaludy v octu bomba!!!   vynikající   E: na mě moc octu, F: žalud skvělý, ocet moc kyselý  
topinambury v Deku pravá chuť topinambur   ujde   E: na mě moc Deka  
turan kanadský, listy ze začátku chuť hub, pak ostrý na špičce, pak zajímavý       L: aromatický, N: ředkvičková chuť  
křen selský, řapíky miluju