Žaludové cookies

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Divoká kuchařka, Vydáno dne: 25. 04. 2015

Na všech ochutnávkách byly žaludové cookies velmi populární a recept velmi žádaný, proto recept na sušenky z žaludové mouky podle americké inspirace přidávám.



2 hrnky (objem 250 ml) žaludové mouky připravené doma nebo koupené (od loňska nám ceny zase popojely)
2 hrnky hladké mouky
2 vejce
8 lžic cukru
125 g změklého másla nebo Hery
1 balíček vanilínového cukru nebo vanilka
lžička prášku do pečiva
čtvrt lžičky soli
1 balíček hrozinek
1 balíček sušených brusinek (ty velké americké nakrájíme)
volitelně místo části hrozinek nebo brusinek: kdoulový sýr, sušené švestky, sušené meruňky, čokoláda, to vše nakrájené na kousky velikosti hrozinky, dále hrozinky v rumu, nakrájené višně v rumu bez pecky 

žaludy oloupané
žaludová mouka
žaludové cookies, těsto
žaludové cookies, na plechu
žaludové cookies, upečené
žaludové cookies - graf chuti

Suché přísady smícháme dohromady a dobře promícháme. Přimícháme hrozinky a brusinky. Přidáme máslo nebo Heru nakrájené na kousky a vejce. Vypracujeme těsto. Je poměrně tuhé a náročné na zpracování, hlavně aby se vše spojilo, ale jde to. Pokud se opravdu nechce spojit, přidáme buď plátek tuku nebo lžíci vlažné vody.  Děláme malé kuličky, které mírně splácneme a dáme na vymazaný plech. Pečeme v předehřáté troubě na 190 C asi 25 minut. Z dávky uděláme kolem 100 kusů cookies. Na všech ochutnávkách žaludové cookies hodnotilo celkem 56 ochutnávačů, nahoře si můžete prohlédnout graf chuti.

Žaludová mouka byla významnou součástí jídelníčku našich předků, má vyšší energetickou hodnotu než mouka pšeničná. Má i několikanásobně vyšší obsah fosforu, draslíku a vitamínu B2. Pokud vás zajímají přesné hodnoty pro žaludovou mouku a výživové hodnoty divokých jedlých rostlin obecně, mám pro vás dálkový kurz Divoké rostliny a výživa.

Pozor! Vzhledem ke změně evropské legislativy potřebujete od 25.5. 2018 ke zpracování cookies souhlas.

žaludové cookies, hotové