Ochutnávka planých rostlin 8. (Jarní kurz)

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Ochutnávky, Vydáno dne: 24. 04. 2015

Ochutnávka divokých rostlin a jídel se konala v Brně 12.4. na Jarním kurzu poznávání jedlých rostlin, v příjemném přírodním prostředí. Dokonce jsem se od absolventky naučila nový recept z bršlice.



Č. České a slovenské jméno druhu Latinské jméno druhu Ochutnávaná část nebo jídlo Obrázek Ochutnalo lidí Průměr

Graf chuti

5 nejlepší

1

mák vlčí

mak vlčí

Papaver rhoeas mladé listy máku vlčího
mladá růžice máku vlčího
10 3,80
listy máku vlčího - graf chuti
2

orsej jarní

blyskáč jarný

Ficaria verna mladé listy orseje jarní
orsej jarní
10 2,50
listy orseje jarní - graf chuti
3

hluchavka nachová

hluchavka purpurová

Lamium purpureum mladé listy hluchavky nachové
hluchavka nachová
10 3,00
list hluchavky nachové - graf chuti
4 hluchavka nachová Lamium purpureum květy hluchavky nachové
hluchavka nachová
7 2,57
květ hluchavky nachové - graf chuti
5

ptačinec prostřední

hviezdica prostredná

Stellaria media mladá nať ptačince žabince
ptačinec žabinec Stellaria media
10 3,80
ptačinec žabinec - graf chuti
6

kuklík obecný 

kuklík mestský

Geum urbanum čerstvé kořínky kuklíku městského
kořeny kuklíku
10 3,70
kuklík městský kořeny - graf chuti
7

bršlice kozí noha

kozonoha hostcová

Aegopodium podagraria bršlice kozí noha naprudko osmahnutá, mírně osolená
osmahnutá bršlice kozí noha
10 4,75
osmahnutá bršlice - graf chuti
8

denivka plavá

ľaliovka červenkastá

Hemerocallis fulva

ohitashi nokanzou z denivky plavé (bez sezamu)

Recept

nokanzó ohitashi
10 4,05
ohitashi nokanzou z denivky - graf chuti
9

bolševník obecný

boľševník borščový

Heracleum sphondylium osolený vývar z listů bolševníku obecného
vývar z listů bolševníku obecného
7 2,57
vývar z listů bolševníku - graf chuti
10 bolševník obecný Heracleum sphondylium vařený list bolševníku obecného
vařené listy bolševníku obecného
9 2,00
vařené listy bolševníku - graf chuti
11 hloh Crataegus spp.

hložinkový kečup

Recept

hlohový kečup
10 4,15
hložinkový kečup - graf chuti
12

jasan ztepilý

jaseň štíhly

Fraxinus excelsior jasanový čaj
jasanový čaj
10 3,80
jasanový čaj - graf chuti
13

dub letní

dub letný

Quercus robur

žaludové cookies

Recept

žaludové sušenky cookies
10 4,85
žaludové cookies - graf chuti
14 dub letní Quercus robur

žaludové sušenky

Recept

cukroví z žaludové mouky
10 4,40
žaludové cukroví - graf chuti
15

tužebník jilmový

túžobník brestový

Filiendula ulmaria

tužebníková panna cotta (na fotce je akátová)

Recept

bezová a akátová panna cotta, naservírovaná
10 4,30
tužebníková panna cotta - graf chuti

Ještě pár poznámek: pražená bršlice, když se upraží téměř dokřupava a jí se teplá, ztratí ocas, který na ochutnávce měla a který většina ochutnávačů vnímala. Asi jsme to ještě neměly v rukou, když jsem jí pak pražila na fotku, byla OK, bez ocasu, dala bych jí i 5. Jasanový čaj byl na chuť lepší na podzim, teď se musí asi dát víc větviček a vařit déle (na ochutnávku jme ho vařily asi 2-3 minuty). Bolševníkový vývar mi připadal v létě taky lepší než teď, v létě jsem mu dávala 5, teď to bylo tak asi na 3.

Jak vidíte z grafů, zvítězila pražená bršlice, tužebníková pannacotta a žaludové cookies.

Č. Ochutnávaná část A  poznámky A B poznámky B C poznámky C D poznámky D E poznámky E
1 mladé listy máku 3 kořeněná chuť 3 dobrý, takový zeleninový 3   3 chuť salátu 5 křupavé, sladké, nasládlé
2 mladé listy orseje 2 hořké 2 ze začátku zajímavý, ke konci ocas hořkej 2 hořké 3 lehce nasládlá 3 trochu hořké
3 listy hluchavky nachové 3 jakoby hlinitá chuť, nic moc 3 zajímavá kořeněná chuť 3   2 chutná po močálu 3 nasládlé, divná chuť
4 květy hluchavky nachové         3   2 chutná po močálu    
5 nať ptačince 2 silně připomíná mladou kukuřici a tu já nerada, ale věřím, že jiným to může chutnat velmi 4 no jo, fakt chutná jak mladá kukuřice 5   4 chuť hrášku 5 dobré, hodně tvrdé
6 čerstvé kořínky kuklíku 2 za mě nic moc, hřebíček 3 zajímavý 2   3 chuť hřebíčku, výrazný ocas 4 zajímavá chuť, trochu tuhé
7 naprudko osmahnutá, mírně osolená bršlice 4 začátek výborný, trochu trpký ocas 5 chutná jak maso 5   4,5 chuť po smažených houbách 5 výborné
8 ohitashi nokanzou z denivky(bez sezamu) 3,5 takové jakoby travní aroma 5 fakt dost dobrý 4   5 chuť vietnamnské kuchyně 4 bez chuti
9 osolený vývar z bolševníku 3   3 sladký, mdlý 3   2 minerálka z Františkových lázní, pramen Glauber IV. 3 bez chuti
10 vařený list bolševníku     3 nevýrazný, ocas 3   3 salát 2 blátivé
11 hložinkový kečup 4,5 pikantní, lepší než rajčatový 4 na mě dost octový 1   4 byl by dobrý na špagety 5 dobré, skoro jako by… nepřečtu
12 jasanový čaj 3 řekla bych, že by bylo lepší víc jasanu, řídké 4 dobrý 4   3 kouřové aroma 5 dobré
13 žaludové cookies 4,5 na to že je to ze žaludů, výborné, jakoby oříškové 4   5   5 příjemná chuť po perníku 5 vynikající
14 žaludové sušenky 4 jako anýzové, méně sladké, zajímavé 3 dobrý, ale tvrdý 4   4 hrubá struktura, mastné 5 dobré, je dost cítit tuk
15 tužebníková panna cotta 4 podobné vanilce? jako pudink 5 jako vanilková zmrzlina 5   3 "umělá" chuť 5 to bych mohla jíst furt
  počet ochutnaných 13   14   15   15   14  
  průměr ochutnávače 3,27   3,64   3,47   3,37   4,21  

                                                                                                                                                                                                                       

Č. Ochutnávaná část F holčička poznámky F G poznámky G H poznámky H J poznámky J K poznámky K
1 mladé listy máku 3 divné 3   5 dost dobrá salátová chuť 5 nezralá kukuřice 5 svěží
2 mladé listy orseje 1 nic moc 2   4 pozdní nástup chutě 3 průměrná chuť 3 lehce nahořklý podtón
3 listy hluchavky nachové 3 mmm… 5   3 ocas 1 hnus 4 planá chuť
4 květy hluchavky nachové 3 mmm… 2   3 ocas 2 průměrné 3 flaušové
5 nať ptačince 3 hořké 2   5 jako hrách 3 opět kukuřice, tužší 5 zajímavá chuť, po chvíli máslový podtón
6 čerstvé kořínky kuklíku 5 hřebíček - skořice 5   5 jako hřebíček 4 příjemně kořeněný 4 lehký skořicový podtón
7 naprudko osmahnutá, mírně osolená bršlice 5 cukr 5   5 jako opečené maso 4 dobré, smažená chuť 5 jemně slaná chuť, plná chuť, hutnější
8 ohitashi nokanzou z denivky(bez sezamu) 1 mmm… 3   5 super chuť 5 moc dobré 5 jako velmi jemný pórek, převládá sojovka
9 osolený vývar z bolševníku             1 divná pachuť 3 velmi jemná chuť, dosolil bych
10 vařený list bolševníku 1 mmm… 1 fuj 1 nechutná 1 divná pořád víc 3 málo chuti
11 hložinkový kečup 5 čili 5   4 zajímavá chuť 4 příjemně kyselý a kořeněný 5 fakt jako kečup!
12 jasanový čaj 5 dobrý 3   5 zajímavá chuť jako zelený čaj 3   3 nevýrazný, jemně nasládlý
13 žaludové cookies 5 dobrý 5 bomba 5 super 5 výborné 5 vynikající
14 žaludové sušenky 5 dobrý 5 bomba 5 super 5 výborné 4 trochu moc tuku, jinak super
15 tužebníková panna cotta 1 mmm… 5   5 super chuť 5 výborné 5 božské
  počet ochutnaných 14   14   14   15   15  
  průměr ochutnávače 3,29   3,64   4,29   3,40   4,13  

Chcete se mnou vařit a ochutnávat? Spolu se školou Aromaterapie a bylinky pořádáme letos (2023) jarní celodenní workshop se sběrem, vařením a ochutnávkou. Chcete něco jiného? Terénní kurzy, dálkové kurzy, ochutnávky? Podívejte se na přehled všech mých kurzů 2023.