Ochutnávka divokých rostlin a jídel se konala v Brně 12.4. na Jarním kurzu poznávání jedlých rostlin, v příjemném přírodním prostředí. Dokonce jsem se od absolventky naučila nový recept z bršlice.
Č. | České a slovenské jméno druhu | Latinské jméno druhu | Ochutnávaná část nebo jídlo | Obrázek | Ochutnalo lidí | Průměr |
Graf chuti 5 nejlepší |
1 |
mák vlčí mak vlčí |
Papaver rhoeas | mladé listy máku vlčího | 10 | 3,80 | ||
2 |
orsej jarní blyskáč jarný |
Ficaria verna | mladé listy orseje jarní | 10 | 2,50 | ||
3 |
hluchavka nachová hluchavka purpurová |
Lamium purpureum | mladé listy hluchavky nachové | 10 | 3,00 | ||
4 | hluchavka nachová | Lamium purpureum | květy hluchavky nachové | 7 | 2,57 | ||
5 |
ptačinec prostřední hviezdica prostredná |
Stellaria media | mladá nať ptačince žabince | 10 | 3,80 | ||
6 |
kuklík obecný kuklík mestský |
Geum urbanum | čerstvé kořínky kuklíku městského | 10 | 3,70 | ||
7 |
bršlice kozí noha kozonoha hostcová |
Aegopodium podagraria | bršlice kozí noha naprudko osmahnutá, mírně osolená | 10 | 4,75 | ||
8 |
denivka plavá ľaliovka červenkastá |
Hemerocallis fulva |
ohitashi nokanzou z denivky plavé (bez sezamu) |
10 | 4,05 | ||
9 |
bolševník obecný boľševník borščový |
Heracleum sphondylium | osolený vývar z listů bolševníku obecného | 7 | 2,57 | ||
10 | bolševník obecný | Heracleum sphondylium | vařený list bolševníku obecného | 9 | 2,00 | ||
11 | hloh | Crataegus spp. |
hložinkový kečup |
10 | 4,15 | ||
12 |
jasan ztepilý jaseň štíhly |
Fraxinus excelsior | jasanový čaj | 10 | 3,80 | ||
13 |
dub letní dub letný |
Quercus robur |
žaludové cookies |
10 | 4,85 | ||
14 | dub letní | Quercus robur |
žaludové sušenky |
10 | 4,40 | ||
15 |
tužebník jilmový túžobník brestový |
Filiendula ulmaria |
tužebníková panna cotta (na fotce je akátová) |
10 | 4,30 |
Ještě pár poznámek: pražená bršlice, když se upraží téměř dokřupava a jí se teplá, ztratí ocas, který na ochutnávce měla a který většina ochutnávačů vnímala. Asi jsme to ještě neměly v rukou, když jsem jí pak pražila na fotku, byla OK, bez ocasu, dala bych jí i 5. Jasanový čaj byl na chuť lepší na podzim, teď se musí asi dát víc větviček a vařit déle (na ochutnávku jme ho vařily asi 2-3 minuty). Bolševníkový vývar mi připadal v létě taky lepší než teď, v létě jsem mu dávala 5, teď to bylo tak asi na 3.
Jak vidíte z grafů, zvítězila pražená bršlice, tužebníková pannacotta a žaludové cookies.
Č. | Ochutnávaná část | A | poznámky A | B | poznámky B | C | poznámky C | D | poznámky D | E | poznámky E |
1 | mladé listy máku | 3 | kořeněná chuť | 3 | dobrý, takový zeleninový | 3 | 3 | chuť salátu | 5 | křupavé, sladké, nasládlé | |
2 | mladé listy orseje | 2 | hořké | 2 | ze začátku zajímavý, ke konci ocas hořkej | 2 | hořké | 3 | lehce nasládlá | 3 | trochu hořké |
3 | listy hluchavky nachové | 3 | jakoby hlinitá chuť, nic moc | 3 | zajímavá kořeněná chuť | 3 | 2 | chutná po močálu | 3 | nasládlé, divná chuť | |
4 | květy hluchavky nachové | 3 | 2 | chutná po močálu | |||||||
5 | nať ptačince | 2 | silně připomíná mladou kukuřici a tu já nerada, ale věřím, že jiným to může chutnat velmi | 4 | no jo, fakt chutná jak mladá kukuřice | 5 | 4 | chuť hrášku | 5 | dobré, hodně tvrdé | |
6 | čerstvé kořínky kuklíku | 2 | za mě nic moc, hřebíček | 3 | zajímavý | 2 | 3 | chuť hřebíčku, výrazný ocas | 4 | zajímavá chuť, trochu tuhé | |
7 | naprudko osmahnutá, mírně osolená bršlice | 4 | začátek výborný, trochu trpký ocas | 5 | chutná jak maso | 5 | 4,5 | chuť po smažených houbách | 5 | výborné | |
8 | ohitashi nokanzou z denivky(bez sezamu) | 3,5 | takové jakoby travní aroma | 5 | fakt dost dobrý | 4 | 5 | chuť vietnamnské kuchyně | 4 | bez chuti | |
9 | osolený vývar z bolševníku | 3 | 3 | sladký, mdlý | 3 | 2 | minerálka z Františkových lázní, pramen Glauber IV. | 3 | bez chuti | ||
10 | vařený list bolševníku | 3 | nevýrazný, ocas | 3 | 3 | salát | 2 | blátivé | |||
11 | hložinkový kečup | 4,5 | pikantní, lepší než rajčatový | 4 | na mě dost octový | 1 | 4 | byl by dobrý na špagety | 5 | dobré, skoro jako by… nepřečtu | |
12 | jasanový čaj | 3 | řekla bych, že by bylo lepší víc jasanu, řídké | 4 | dobrý | 4 | 3 | kouřové aroma | 5 | dobré | |
13 | žaludové cookies | 4,5 | na to že je to ze žaludů, výborné, jakoby oříškové | 4 | 5 | 5 | příjemná chuť po perníku | 5 | vynikající | ||
14 | žaludové sušenky | 4 | jako anýzové, méně sladké, zajímavé | 3 | dobrý, ale tvrdý | 4 | 4 | hrubá struktura, mastné | 5 | dobré, je dost cítit tuk | |
15 | tužebníková panna cotta | 4 | podobné vanilce? jako pudink | 5 | jako vanilková zmrzlina | 5 | 3 | "umělá" chuť | 5 | to bych mohla jíst furt | |
počet ochutnaných | 13 | 14 | 15 | 15 | 14 | ||||||
průměr ochutnávače | 3,27 | 3,64 | 3,47 | 3,37 | 4,21 |
Č. | Ochutnávaná část | F holčička | poznámky F | G | poznámky G | H | poznámky H | J | poznámky J | K | poznámky K |
1 | mladé listy máku | 3 | divné | 3 | 5 | dost dobrá salátová chuť | 5 | nezralá kukuřice | 5 | svěží | |
2 | mladé listy orseje | 1 | nic moc | 2 | 4 | pozdní nástup chutě | 3 | průměrná chuť | 3 | lehce nahořklý podtón | |
3 | listy hluchavky nachové | 3 | mmm… | 5 | 3 | ocas | 1 | hnus | 4 | planá chuť | |
4 | květy hluchavky nachové | 3 | mmm… | 2 | 3 | ocas | 2 | průměrné | 3 | flaušové | |
5 | nať ptačince | 3 | hořké | 2 | 5 | jako hrách | 3 | opět kukuřice, tužší | 5 | zajímavá chuť, po chvíli máslový podtón | |
6 | čerstvé kořínky kuklíku | 5 | hřebíček - skořice | 5 | 5 | jako hřebíček | 4 | příjemně kořeněný | 4 | lehký skořicový podtón | |
7 | naprudko osmahnutá, mírně osolená bršlice | 5 | cukr | 5 | 5 | jako opečené maso | 4 | dobré, smažená chuť | 5 | jemně slaná chuť, plná chuť, hutnější | |
8 | ohitashi nokanzou z denivky(bez sezamu) | 1 | mmm… | 3 | 5 | super chuť | 5 | moc dobré | 5 | jako velmi jemný pórek, převládá sojovka | |
9 | osolený vývar z bolševníku | 1 | divná pachuť | 3 | velmi jemná chuť, dosolil bych | ||||||
10 | vařený list bolševníku | 1 | mmm… | 1 | fuj | 1 | nechutná | 1 | divná pořád víc | 3 | málo chuti |
11 | hložinkový kečup | 5 | čili | 5 | 4 | zajímavá chuť | 4 | příjemně kyselý a kořeněný | 5 | fakt jako kečup! | |
12 | jasanový čaj | 5 | dobrý | 3 | 5 | zajímavá chuť jako zelený čaj | 3 | 3 | nevýrazný, jemně nasládlý | ||
13 | žaludové cookies | 5 | dobrý | 5 | bomba | 5 | super | 5 | výborné | 5 | vynikající |
14 | žaludové sušenky | 5 | dobrý | 5 | bomba | 5 | super | 5 | výborné | 4 | trochu moc tuku, jinak super |
15 | tužebníková panna cotta | 1 | mmm… | 5 | 5 | super chuť | 5 | výborné | 5 | božské | |
počet ochutnaných | 14 | 14 | 14 | 15 | 15 | ||||||
průměr ochutnávače | 3,29 | 3,64 | 4,29 | 3,40 | 4,13 |
Chcete se mnou vařit a ochutnávat? Spolu se školou Aromaterapie a bylinky pořádáme letos (2023) jarní celodenní workshop se sběrem, vařením a ochutnávkou. Chcete něco jiného? Terénní kurzy, dálkové kurzy, ochutnávky? Podívejte se na přehled všech mých kurzů 2023.