Zelení vodníci

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Divoká kuchařka, Vydáno dne: 04. 04. 2015

Recept na plněná vajíčka, naaranžovaná jako vodníci. Na jaře bývá dost vajíček i zeleně, zde jsou použity mladé výhonky denivky plavé Hemerocallis fulva. Zkuste to, je to skvělá zábava pro děti.



vajíčka (tolik kusů, kolik chceme mít vodníků a divoženek)
na každé vajíčko několik mladých listů denivky plavé Hemerocallis fulva
máslo nebo tavený sýr, tolik co žloutků
denivka a nějaká aromatická rostlina na ochucení náplně (česnek medvědí, květy česnáčku apod.)
jedna červená paprika
hřebíček, pepř, nové koření, květy, na oči a na ozdobu

Vajíčka uvaříme natvrdo, zchladíme a oloupeme. Uděláme dva řezy po straně a vyřízneme klínek (ten pak zakryjeme zelenými vlasy). Vzniklým otvorem vyndáme žloutek, nejlépe vcelku napíchnutím na vidličku. Připravíme náplň, vajíčka naplníme, vyříznutý klínek přilepíme nádivkou. Zelené listy denivky nakrájíme na kousky dlouhé asi 10 cm a podélně nakrájíme na tak úzké proužky, aby se daly naaranžovat jako zelené vlasy. Na naplněná vajíčka přes vršek položíme několik svázaných listů denivky jako vlasy, divoženkám vlasy zapleteme do copů. Můžeme udělat i čepičku z poloviny divokého nebo cherry rajčete. Oči uděláme z hřebíčku nebo pepře, které vtlačíme do bílku, můžeme použít i nové koření napíchnuté na špendlík, divoženkám velmi sluší oči z květů (sedmikráska, fialka). Pusu vyřízneme do bílku a vyložíme kouskem červené papriky, pokud nedrží, přišpendlíme. Pokud si chcete vážně pohrát, ladovskou fajfku uděláme tak, že dáme vedle sebe jeden hřebíček a pevnější úzký kousek listu denivky. U nebaňatého konce hřebíčku obojí svážeme tmavou nití a vrazíme vodníkovi denivkovým koncem do pusy. Aby vodníci stáli, seřízneme spodek vajíčka a postavíme na talíř. Uděláme i pár divoženek, které ozdobíme květy a můžeme zkusit žabího prince (tlustší spodek vajíčka seřízneme našikmo) s korunkou z nějakého žlutého květu.
Náplň: žloutky rozetřeme s máslem nebo sýrem, množství asi tolik kolik žloutků, osolíme a přidáme spařené a nasekané zbylé listy denivek a nasekaný česnek medvědí, česnek podivný, kerblík nebo čerstvé květy česnáčku. Papriku nakrájíme na malé kostičky a vmícháme, nezapomeneme nechat kousky na červené pusy. V létě dáme místo česneku medvědího čerstvý kopr, křez, řeřišnici nebo jakoukoliv jinou aromatickou jedlou rostlinu kterou máte po ruce, klidně zkuste i santolinu.

vodníci - plněná vajíčka jako vodníci, suroviny
© Ivana Paukertová 2014
plněná vajíčka vodníci, náplň - zelení vodníci z vajíček
© Ivana Paukertová 2014
naplněná vajíčka - zelení vodníci, vajíčka
© Ivana Paukertová 2014
plněná vajíčka jako vodníci - vajíčka s denivkou a česnekem medvědím
© Ivana Paukertová 2014
plněná vajíčka, divoženka  - plněná vajíčka s česnekem medvědím a denivkou
© Ivana Paukertová 2014
plněná vajíčka, žabí princ - vajíčka s denivkou a česnekem medvědím
© Ivana Paukertová 2014
Plněná vajíčka - vodník, divoženka, žabí princ - Plněná vajíčka pro děti s česnekem medvědím a denivkou plavou
© Ivana Paukertová 2014
plněná vajíčka, divoženka - vejce plněná náplní s česnekem medvědím
© Ivana Paukertová 2014

Další recepty na jídla z denivky:
Ohitashi nokanzou
Gruzínská prasiela
Divoká vaječná tlačenka

Plněná vajíčka - vodníci - Vajíčka s denivkou upravená jako vodníci
© Ivana Paukertová 2014