Neunerlei Kräutersuppe - tradiční německá polévka

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Divoká kuchařka, Vydáno dne: 02. 04. 2015

Tradice německé směsi Neunerlei Kräutern (devět bylin) a tradice zelené polévky z nich připravované sahá před křešťanství, až ke keltským a germánským oslavám jarní rovnodennosti. Křesťanská tradice pak zelenou polévku převzala a stanovila její podávání na Zelený čtvrtek (což je právě dnes).

Aktualizace 31.5.2015: Přidány obrázky z vaření polévky na akci Putování za jedlými rostlinami 30.5. v městě Příbor. Do polévky jsme dali česnek medvědí, bršlici, čekanku, kopřivu, sedmikrásku, pampelišku, merlík bílý, řebříček, jitrocel kopinatý, listy křenu, kontryhel, popenec, listy hluchavky.



2 hrsti divokých bylin směsi Neunerlei Kräutern (viz níže)
1 svazek petrželky
1 cibule
50 g másla
2 lžíce mouky
1 litr zeleninového vývaru
0,25 l mléka
sůl, čerstvě mletý pepř, muškátový oříšek
na ozdobu květy sedmikrásky, hluchavky a listy řebříčku

Druhy ve směsi musíme chuťově vyvážit, hořkých nebo nahořklých druhů (pampeliška, čekanka, jitrocel, listy česnáčku) a chuťově výrazných druhů (popenec, řebříček, šťovík, šťavel) dáváme méně. Zeleň a petrželku umyjeme, odstraníme stopky a jemně nasekáme ostrým nožem. Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Vmícháme mouku a taktéž osmahneme. Přilíváme po částech vývar a rozmícháme dohladka. Přidáme nasekanou zeleň a necháme 3-5 minut povařit. Přidáme mléko, dochutíme solí a kořením a rozmixujeme. Podáváme ozdobené dostupnými květy a listy řebříčku.
Varianty: česnek, brambory, mrkev, smetana

Chceme-li být opravdu tradiční, druhů v polévce bude přesně devět. Podle křesťanské tradice podáváme polévku na Zelený čtvrtek, podle předkřesťanských zvyků se polévka podává po jarní rovnodennosti.

Některé druhy směsi Neunerlei Kräutern (k německé směsi jarních bylin se ještě vrátím v samostatném článku):
sedmikráska obecná Bellis perennis
šťovík luční Rumex acetosella
řebříček obecný Achillea millefolium
kokoška pastuší tobolka Capsella bursa pastoris
orsej jarní Ficaria verna
krvavec menší Sanguisorba minor
popenec břečťanovitý Glechoma hederacea
pampeliška "smetánka" Taraxacum sect. Ruderalia
jitrocel kopinatý Plantago lanceolata
česnek medvědí Allium ursinum
čekanka obecná Cichorium intybus
kopřiva dvoudomá Urtica dioica
česnáček lékařský Alliaria petiolata
ptačinec žabinec Stellaria media
šťavel kyselý Oxalis acetosella
merlík bílý Chenopodium album
Směs obsahuje ještě další zajímavé druhy, o těch si povíme třeba v dalším článku.
Recept na Kräutersuppe podle Magdaleny Dobromily Rettigové je k mání zde, na straně 22.

Polévku jsme uvařili na akci Putování za jedlými rostlinami 30.5. 2015 v městě Příbor. Do polévky jsme přidali česnek medvědí, kopřivu, pampelišku, sedmikrásku, bršlici, čekanku, merlík bílý, řebříček, jitrocel kopinatý, šťovík luční, listy křenu, kontryhel, popenec a listy hluchavky bílé. Rozhodli jsme se polévku nakonec nemixovat. Byla naprosto úžasná. Příborskou šéfkuchařkou pro toto jídlo byla Alena.

Neunerlei Kräutersuppe, příprava - německá tradičnípolévka, Putování za jedlými rostlinami, Příbor 30.5.2015
© Ivana Paukertová 2015
Neunerlei Kräutersuppe, vaření - německá polévka ze směsi neunerlei krautern, Putování za jedlými rostlinami, Příbor 30.5.2015
© Ivana Paukertová 2015
Neunerlei Kräutersuppe, vaření - polévka uvařená na akci Putování za jedlými rostlinami, Příbor 30.5.2015
© Ivana Paukertová 2015
Neunerlei Kräutersuppe, před dokončením - německá jarní polévka uvařená na akci Putování za jedlými rostlinami, Příbor 30.5.2015
© Ivana Paukertová 2015
Neunerlei Kräutersuppe, ochutnávka - německá tradiční polévka na Putování za jedlými rostlinami v Příboře
© Ivana Paukertová 2015

 

Neunerlei Kräutersuppe - německá polévka z tradiční směsi neunerlei krautern, uvařená na akci Putování za jedlými rostlinami, Příbor 30.5.2015