Divoká vaječná tlačenka

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Divoká kuchařka, Vydáno dne: 31. 03. 2015

Recept je víceméně stejný jako na obyčejnou vaječnou tlačenku, salám a část zeleniny nahradíme jedlými rostlinami podle sezóny a podle dostupnosti. Na jarní variantu můžeme použít třeba mladé výhonky denivky plavé Hemerocalis fulva, nať ptačince žabince Stellaria media, listy česneku medvědího Allium ursinum, mladé výhonky kopřivy dvoudomé Urtica dioica a květy violky vonné Viola odorata.

Aktualizace 4.7.: přidána letní varianta receptu a fotografie



20 g želatiny (většinou 1 sáček)
6 vajec
200 - 250 ml majonézy
1 malá cibule nebo půl velké
1 malá sklenička (objem 150 ml) sterilované pálivé papriky nebo nějaké pikantní zeleninové směsi, případně půl větší sklenice (objem okolo 370 ml, obsah většinou 330 g)
300 tekutiny na nálev (nálev z naložené zeleniny doplněný vodou)

Jarní varianta 1
1 hrst nati ptačince žabince Stellaria media
1 hrst mladých výhonků denivky plavé Hemerocalis fulva,
2 hrsti listů česneku medvědího Allium ursinum
půl hrsti květů a poupat violky vonné Viola odorata

Jarní varianta 2 (Jedlá divočina 30.3.,ochutnávka 7.):
2 hrsti mladých výhonků kopřivy dvoudomé Urtica dioica
2 hrsti listů česneku medvědího Allium ursinum
půl hrsti květů a poupat violky vonné Viola odorata

Letní varianta:
1 hrst květů a poupat denivky plavé Hemerocallis fulva
1 hrst nati šruchy zelné Portulaca oleracea
1 hrst okvětních plátků růže šípkové nebo pěstované
půl hrsti plodů ačokči Cyclantera pedata naložených v Deku

divoká vaječná tlačenka sansai, denivka plavá Vajíčka uvaříme natvrdo. Zeleň omyjeme a očistíme. Kopřivu a denivku spaříme a zchladíme, vodu necháme okapat a všechnu zeleň nadrobno nasekáme. Do 300 ml tekutiny dáme nabobtnat želatinu, jako tekutinu použijeme nálev z naložené papriky doplněný vodou. Pokud chceme tlačenku pikantnější a nálevu je málo, můžeme přidat 100 ml chladného nálevu Deko. Do mísy dáme celé květy fialky, nasekanou zeleň, nakrájená vejce a okapanou naloženou papriku nebo zeleninu (v případě potřeby nakrájíme). Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a majonézu a vše promícháme. Nabobtnalou želatinu zahřejeme na vodní lázni do rozpuštění, nevaříme. Rozpuštěnou želatinu necháme zchladnout, jakmile začne houstnout, asi jako řidší sirup, vlijeme do mísy a promícháme. Hmotu nalijeme do formy a dáme asi na hodinu a půl ztuhnout do ledničky.

divoká vaječná tlačenka, suroviny
divoká vaječná tlačenka, připravené suroviny
divoká vaječná tlačenka, letní
divoká vaječná tlačenka, rozpuštěná želatina
divoká vaječná tlačenka, ve formě
divoká vaječná tlačenka letní, na talíři

Dávejte si pozor na gramáž želatiny, některá balení mají jen 18 g. Květů fialky nedáváme víc než půl hrsti. V tomto množství vytvoří spolu s kyselostí zajímavý čichovo-chuťový akcent, více by už bylo moc. V jednom receptu jsem se dočetla, že se má želatina do směsi nalít až má hustotu medu, to je ale pozdě - hmota mi ztuhla už v míse a v tlačence byly nehezké mezery.

divoká vaječná tlačenka

letní divoká vaječná tlačenka