Odkazy na recepty z ochutnávky 30.3.2015

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Divoká kuchařka, Vydáno dne: 30. 03. 2015

Protože se mě řada z Vás ptala na recepty, uvádím v tomto krátkém článku odkazy na recepty jídel, které jste měli možnost ochutnat na Jedlé divočině. Ještě jednou děkuji všem účastníků i všem pomocníkům za vydařenou akci.



A jak to všem chutnalo? Mrkněte na článek Ochutnávka planých rostlin 7.

 

8. dub letní - Žaludové cookies, postup na výrobu žaludové mouky

9. smrk ztepilý - Smrkové linecké koláčky

10. denivka plavá - Ohitashi nokanzou

11. hloh - Hložinková chilli omáčka (v angličtině)

12. tužebník jilmový - panna cotta podle tohoto receptu, na 200 ml smetany se dává jedno střední nebo dvě malá sušená květenství tužebníku

13. jitrocel větší + lípa srdčitá - semena jitrocelu se přes noc namočí do lipového mléka. Lipové mléko připravíme zahřátím mléka na vodní lázni a přidáním květů lípy bez listenu. Semen jitrocelu 1 díl, mléka 7-8 dílů (o něco méně tekutiny než na chiu)

14. česnek medvědí - červená medvědí pomazánka (200 g pomazánkové máslo, 150 g tavený sýr, 70 rajčatový protlak + česnek medvědí)

15. bršlice kozí noha - Bršlicový štrůdl (těsto bylo kupované listové)

16. kopřivová tlačenka s česnekem medvědím a květy fialky - recept na divokou tlačenku včetně varianty co byla na ochutnávce

17. jasan ztepilý - jasanový čaj: větvičky dáme do studené vody, přivedeme k varu a povaříme několik minut ve vodě, stačí dvě minuty. Mnozí se ptali po léčivých účincích, podle Zentricha se používá list, výjimečně kůra. Je močopudný, doporučuje se při revmatismu, dně a urátové urolitiáze. Vhodný při infekci a horečce. Zevně na omývání bércových vředů a nehojících se ran.

Prášek z jírovce na mytí nádobí, výroba a použití i s fotoreportáží