Božská Bloody Mary

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Divoká kuchařka, Vydáno dne: 19. 02. 2015

Doma ve spíži se mi neužitečně povaluje pár věcí. Co s tím? Vymyslet recept. Tenhle je z děhelu lesního, Angelica sylvestris.



Božská Bloody Mary
4,5 cl děhelové vodky
9 cl rajčatové šťávy (čerstvé nebo z krabice)
trocha soli
plátek citrónu na ozdobu

Smíchat, zchladit, vypít. Případně přidat pár kostek ledu a na ozdobu oblíbený řapíkatý celer. A proč božská? Protože je z angeliky a Angelika přece byla božská.

Děhelová vodka
0,5 l vodky
dvě hrsti čerstvým nebo sušených semen děhelu lesního (angelika lesná) Angelica sylvestris

Vodku přelileme do láhve se širokým hrdlem (to proto, abychom z ní semena později lépe odstranili) a přidáme semena děhelu. Necháme macerovat několik týdnů, občas protřepeme. Poté předcedíme.

Angelica sylvestris, děhel lesní - Angelica sylvestris, děhel lesní
děhel lesní, velká listová pochva - Angelica sylvestris, jedlá rostlina
© Ivana Paukertová 2014
děhel lesní, žloutnoucí list - Angelica sylvestris, jedlá rostlina
© Ivana Paukertová 2014
děhel lesní - Angelica sylvestris
© Ivana Paukertová 2014

Děhel lesní Angelica sylvestris je poměrně hojná rostlina vlhkých míst. Jedlé jsou mladé výhonky, mladé listy, stonky, semena. Kulinářské použití je velmi podobné jako u její příbuzné, anděliky lékařské Angelica archangelica (Archangelica officinalis). Stonky se kandují a semena se používají k aromatizaci nápojů i jídel. Charakteristickým rysem rostliny jsou velké listové pochvy, na obrázku je vidíte i s listy již žloutnoucími. Obě rostliny jsou též léčivé a v minulosti se v kuchyni používaly běžně.

Božská Bloody Mary - bloody Mary z vodky. ve které se macerovala semena děhelu lesního Angelica sylvestris
© Ivana Paukertová 2015