Sardinky s krvavcem

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Divoká kuchařka, Vydáno dne: 24. 01. 2015

Recepty z planě rostoucích rostlin mohou být i velmi jednoduché.



jedny sardinky v oleji nebo vlastní šťávě
několik lístků krvavce menšího (krvavec obecný) Sanguisorba minor
několik kapek worčestrové omáčky
květy sedmikrásky obecné (sedmokráska obyčajná) Bellis perennis na ozdobu

Sanguisorba minor, krvavec menší krvavec menší Krvavec menší má jedlé mladé listy a výhonky, používá se do salátů, do polévek, do chlazených nápojů a do nápojů typu "claret cup". (Claret cup je v minulosti oblíbený nápoj s červeným vínem typu claret, citronem, cukrem, sycenou vodou a dalšími libovolnými přísadami). Plants For a Future udává, že listy bývají hořké v horkých a suchých letech a také z jedinců rostoucích na kyselé půdě. To zhruba odpovídá mým chuťovým zkušenostem s tímto druhem - buď je skvělý nebo hnusný. Zatím jsem to nevztahovala ke kyselosti půdy ani k teplotě a srážkám, ale letos se na to zaměřím. Jeho chuť je přirovnávána k ořechům, okurkám, lískovým oříškům a melounům. Osobně jsem u českých krvavců zaznamenala jen lehkou melounovou a jednou i takovou úžasnou, ale blíže neurčitelnou ovocnou příchuť.

Anglicky se mu říká small burnet nebo salad burned, oblíbený je zejména ve francouzské kuchyni, kde se s ním setkáváme pod jménem pimprenelle a můžeme najít desítky a snad i stovky receptů. Kuchyně italská zná krvavec menší pod jmény salvastrella minore nebo sanguisorba, ojediněle i pimpinella (pozor, neplést s latinským názvem bedrníku z čeledi mrkvovitých). Francouzi a italové (kromě jiného) připravují krvavec s mušlemi, úhoři, kraby, kombinují jej s houbami a dělají z něho i omáčky ke sladkým dezertům. Je součástí italské směsi z Ligurie preboggion.

bedrník obecný Pimpinella saxifraga růžice krvavce menšího U nás se vyskytuje na většině území dosti hojně, ač v některých oblastech chybí. Jeho domovem jsou suché stráně, suché louky, skály, náspy, lomy a lesní lemy. V horách chybí. Potěšitelné je, že patří k rostlinám, jejichž listy můžeme sbírat i v zimě (tedy samozřejmě pokud není sníh). Záměna je možná s bratrance krvavcem lékařským Sanguisorba officinalis, který je robustnější, má červené květy a roste na loukách vlhkých. Listové růžice bez květů se dají zaměnit i za bedrník obecný Pimpinella saxifraga (obrázek vpravo, listová růžice krvavce vlevo) ten ovšem nemá listy hladké a lesklé, ale spíše nasivělé. Záměna nevadí, bedrník je také jedlý.
Mapka rozšíření (karta druhu AOPK)

PS: A zbytek vratiče ze salátu jsem naházela do bramborového guláše. Fotit se mi to nechtělo, poslední dobou se mi nedaří fotky při umělém světle.

sardinky s krvavcem