Sardinky s krvavcem

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Divoká kuchařka, Vydáno dne: 24. 01. 2015

Recepty z planě rostoucích rostlin mohou být i velmi jednoduché.



jedny sardinky v oleji nebo vlastní šťávě
několik lístků krvavce menšího (krvavec obecný) Sanguisorba minor
několik kapek worčestrové omáčky
květy sedmikrásky obecné (sedmokráska obyčajná) Bellis perennis na ozdobu

Sanguisorba minor, krvavec menší - Sanguisorba minor, krvavec menší krvavec menší - Sanguisorba minor Krvavec menší má jedlé mladé listy a výhonky, používá se do salátů, do polévek, do chlazených nápojů a do nápojů typu "claret cup". (Claret cup je v minulosti oblíbený nápoj s červeným vínem typu claret, citronem, cukrem, sycenou vodou a dalšími libovolnými přísadami). Plants For a Future udává, že listy bývají hořké v horkých a suchých letech a také z jedinců rostoucích na kyselé půdě. To zhruba odpovídá mým chuťovým zkušenostem s tímto druhem - buď je skvělý nebo hnusný. Zatím jsem to nevztahovala ke kyselosti půdy ani k teplotě a srážkám, ale letos se na to zaměřím. Jeho chuť je přirovnávána k ořechům, okurkám, lískovým oříškům a melounům. Osobně jsem u českých krvavců zaznamenala jen lehkou melounovou a jednou i takovou úžasnou, ale blíže neurčitelnou ovocnou příchuť.

Anglicky se mu říká small burnet nebo salad burned, oblíbený je zejména ve francouzské kuchyni, kde se s ním setkáváme pod jménem pimprenelle a můžeme najít desítky a snad i stovky receptů. Kuchyně italská zná krvavec menší pod jmény salvastrella minore nebo sanguisorba, ojediněle i pimpinella (pozor, neplést s latinským názvem bedrníku z čeledi mrkvovitých). Francouzi a italové (kromě jiného) připravují krvavec s mušlemi, úhoři, kraby, kombinují jej s houbami a dělají z něho i omáčky ke sladkým dezertům. Je součástí italské směsi z Ligurie preboggion.

bedrník obecný Pimpinella saxifraga - bedrník obecný Pimpinella saxifraga růžice krvavce menšího - jedlé rostliny v lednu, krvavec menší
© Ivana Paukertová 2015 U nás se vyskytuje na většině území dosti hojně, ač v některých oblastech chybí. Jeho domovem jsou suché stráně, suché louky, skály, náspy, lomy a lesní lemy. V horách chybí. Potěšitelné je, že patří k rostlinám, jejichž listy můžeme sbírat i v zimě (tedy samozřejmě pokud není sníh). Záměna je možná s bratrance krvavcem lékařským Sanguisorba officinalis, který je robustnější, má červené květy a roste na loukách vlhkých. Listové růžice bez květů se dají zaměnit i za bedrník obecný Pimpinella saxifraga (obrázek vpravo, listová růžice krvavce vlevo) ten ovšem nemá listy hladké a lesklé, ale spíše nasivělé. Záměna nevadí, bedrník je také jedlý.
Mapka rozšíření (karta druhu AOPK)

PS: A zbytek vratiče ze salátu jsem naházela do bramborového guláše. Fotit se mi to nechtělo, poslední dobou se mi nedaří fotky při umělém světle.

sardinky s krvavcem - krvavec menší se sardinkama
© Ivana Paukertová 2015