Divoký lednový salát: sedmikráska, ptačinec, krvavec

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Divoká kuchařka, Vydáno dne: 22. 01. 2015

Ač je zima a občas mrzne, pokud není zrovna sníh, tak se suroviny na čerstvý salát dají najít vždycky.



Základ salátu
hrst listů sedmikrásky obecné (sedmokráska obyčajná) Bellis perennis
hrst nati ptačince prostředního (hviezdica prostredná) Stellaria media
hrst listů krvavce menšího (krvavec obecný) Sanguisorba minor
půl hrsti listů pumpavy rozpukové (bocianik rozpukovitý) Erodium cicutarium
jedno vejce kura domácího Gallus gallus f. domestica
100 (i více) g sýra typu ementál

Na ochucení
několik lístků popence břečťanovitého (zádušník brečťanovitý) Glechoma hederacea
několik lístků třezalky tečkované (ľubovník bodkovaný) Hypericum perforatum
několik lístků řebříčku obecného (rebríček obyčajný) Achillea milefolium
jeden nebo půl velmi mladého lístku vratiče obecného (vratič obyčajný) Tanacetum vulgare
olivový olej
balsamikový ocet
případně podle chuti sůl
několik květů sedmikrásky na ozdobu

Všechny listy pečlivě omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Lístky vratiče, popence a řebříčku natrháme na malinké kousky, lísty krvavce sdrneme z řapíku. Můžeme dát celé růžice sedmikrásek, ale je lepší lístky otrhat - růžice se často nedají dokonale omýt a zůstává v nich hlína. Vajíčko uvaříme natvrdo a nakrájíme na půlkolečka, sýr na malé kostičky. Vše smícháme, pokropíme olivovým olejem a balsamikovým octem, dobře promícháme, ozdobíme květy sedmikrásek a podáváme. Pokud vám připadá chuť salátu drsná, přidejte sýr, vejce anebo do salátu nakrájejte pro zjemnění jabko.

růžice krvavce menšího - jedlé rostliny v lednu, krvavec menší
© Ivana Paukertová 2015
lednový salát, suroviny - čerstvý salát z divokých rostlin v zimě
© Ivana Paukertová 2015
salát v lednu, sedmikráska, ptačinec, krvavec - salát z divokých rostlin v zimě
© Ivana Paukertová 2015
růžice krvavce suroviny hotový salát

Základem salátu budiž sedmikráska a ptačinec. Krvavec nemusí být vždy k dispozici, tenhle jsem ulovila na jedné městské navážce. Byl to ten lepší chuťový typ, s mírnou příchutí po melounu. Zbytek rostlin jsem dosbírala při desetiminutovém čekání na tramvaj - všechny rostliny pocházejí z okrajové čtvrti velkého města a sbírané byly včera (to jest 21. ledna). Ptačinec rostl pod keřem, jak to ptačince často dělávají a byl křehký a vyžraný. Ostatní bylo na takovém tom nanicovatém městském trávníku, snad kromě vratiče a třezalky pocházející z navážky.

Asi bych taky měla začít se známkováním jídel - takže tento salát je za 4 (stupnice jako obvykle u všech ochutnávek, 5 nejlepší, 1 chutná nejmíň).

suroviny na lednový salát - divoké rostliny v lednu, salát
© Ivana Paukertová 2015

1. krvavec menší krvavec obecný Sanguisorba minor
2. pumpava rozpuková bocianik rozpukový Erodium cicutarium
3. sedmikráska obecná sedmokráska obyčajná Bellis perennis
4. ptačinec prostřední hviezdica prostredná Stellaria media
5. popenec břečťanovitý zádušník brečťanovitý Glechoma hederacea
6. vratič obecný vratič obyčajný Tanacetum vulgare
7. řebříček obecný rebríček obyčajný Achillea milefolium
8. třezalka tečkovaná lubovník bodkovaný Hypericum perforatum

lednový divoký salát - plané jedlé rostliny v lednu, salát
© Ivana Paukertová 2015