Jablečný kompot s hrozny a komonicí

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Divoká kuchařka, Vydáno dne: 18. 01. 2015

Inspirace na ochucování kompotů aromatickými rostlinami pochází z Ruska. Kromě komonice lékařské Melilotus officinalis se do receptů používají i další druhy.



Recept je naprosto jednoduchý. Nakrájíme jablka na kostky. Přidáme stejné množství rozpůlených hroznů bez peciček, vhodíme do vroucí oslazené vody a přidáme několik květů komonice lékařské (komonica lekárska) Melilotus officinalis. Květy mohou být sušené nebo čerstvé, totéž se dá provozovat i s komonicí bílou (komonica biela) Melilotus albus. Sušení květů obou komonic je potřeba provádět pečlivě, při zapaření vzniká silně toxický dikumarol.

komonice lékařská - Melilotus officinalis, jedlá a léčivá rostlina
© Ivana Paukertová 2015
komonicový kompot - suroviny - jablečný a hroznový kompot ochucený komonicí, elilotus officinalis
© Ivana Paukertová 2015
vaření z komonice lékařské, kompot  - recept s komonicí Melilotus officinalis
© Ivana Paukertová 2015

 

kompot s komonicí - jablečný a hroznový kompot ochucený komonicí lékařskou
© Ivana Paukertová 2015