Žaludové vánoční cukroví

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Divoká kuchařka, Vydáno dne: 22. 12. 2014

Recept na cukroví z žaludové mouky podle americké inspirace. Nahradíme-li hladkou mouku bezlepkovou, budeme mít vánoční cukroví pro celiaky.

Aktualizace 16.1.: recept potřebuje ještě poněkud doladit



225 g másla
1 šálek cukru (máte-li javorový cukr, můžete nahradit čtvrtinu cukru javorovým)
1 šálek mouky (může být celozrnná)
1 šálek žaludové mouky
vanilka nebo vanilínový cukr
špetka soli

Utřeme změklé máslo s cukrem a vanilkou do jednolité hmoty. Obě mouky dobře promícháme se solí. Z obou částí vypracujeme těsto, rychle, ale tak, aby nezůstávaly nepromíchané kousky. Těsto bude lepkavé. Uhněteme bochánek a dáme odpočinout do ledničky, minimálně 30 minut, ale může tam zůstat  i přes noc. Z těsta vyválíme plát silný přes 1 cm (1,3 cm) , vykrájíme kolečka a dáme do trouby předehřáté na 175 0C. Pečeme 20 asi - 25 minut, dokud okraje nezhnědnou.

Tak tento recept... Ehm, nějak se mi nevyvedl. Zatímco v originálu sušenky vypadají nádherně (a proto jsem tenhle recept přeložila), se mnou tak nějak odmítly spolupracovat a roztekly se. Nevím čím to může být, unce na gramy a Fahrenheita na Celsia jsem přepočítala správně. Snad že mouka nebyla celozrnná a javorový cukr jsem neměla? Vážně netuším. No možná trochu tuším a příště zkusím o něco nižší teplotu, ale ne o moc, protože při málo rozpálené troubě z nich zase vytéká tuk. Nakonec pár z druhého plechu docela udrželo tvar, i když ne výšku.

žaludové cukroví
žaludové cukroví
žaludové cukroví
cukroví z žaludové mouky

Chcete-li další divokou vánoční inspiraci, můžete zkusit Smrkové linecké koláčky.