Hložinkový sýr, survival jídlo

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Divoká kuchařka, Vydáno dne: 20. 12. 2014

Po loňském experimentování s hložinkovým kečupem a chilli omáčkou jsem se letos dostala i k přípravě jídla survival, ke kterému jsou potřeba jen plody hlohu, voda, miska a něco na usušení. Celé se to dá připravit v přírodě a usušit nad ohněm.



Hložinkový sýr survival
Připravíme protlak z hložinek. Můžeme použít obvyklé kuchyňské vybavení, tedy síto, ale protlak se dá připravit jen použitím rukou (viz video odkazované níže). Protlak rozprostřeme na pekáč nebo jiný vhodný podklad a usušíme. Vznikne tenká vrstva, která se buď sama rozpadne na malé kousky, jako se to stalo mě, anebo se dá nakrájet.

hložinky - plody hlohu, Crataegus
© Ivana Paukertová 2016 hložinkový protlak - protlak z plodů hlohu Crataegus spp.
© Ivana Paukertová 2014 hložinkový sýr, sušíme protlak - survivalové jídlo hložinkový sýr, z plodů hlohu Crataegus spp.
© Ivana Paukertová 2014 survivalové jídlo hložinkový sýr - usušený protlak z plodů hlohu Crataegus spp.
© Ivana Paukertová 2014

Praktické poznámky
Hlohů je u nás řada druhů a kříží se mezi sebou (jedlé jsou všechny). Proto nejsou hložinky jako hložinky, chuť se může lišit keř od keře, některé jsou moučnaté, některé nasládlé s příjemnou chutí. Při sběru proto doporučuji z každého keře pár plodů ochutnat a sbírat z toho nejlepšího. Budou se lišit i obsahem vody, některé budou sušší a jiné šťavnatější. Doporučuju po celou dobu výroby odhadovat hustotu výsledného produktu a vodu přidávat podle toho.

Doporučené video: inspirace k technice sběru (0.57 min až 1.45 min), technika výroby protlaku zastudena (1.45 min až 4.11 min), hotový protlak minuta 4.11, sušený hložinkový protlak jako raw nebo survivalové jídlo (vyklopit, nakrájet, usušit) 4.11 min - 4.19 min, hotové sušené plátky minuta 4.42 a dál.