Většina receptů z výhonků smrku ztepilého Picea abies používá jarní mladé a měkké výhonky. Tento recept na linecké koláčky se dá péct celý rok. Recept - stejně jako řada dalších smrkových receptů - pochází z Aljašky.
100 g másla nebo Hery
50 g cukru krystal nebo krupice
150 g hladké mouky
3 lžíce jehličí smrku ztepilého Picea abies z letošních výhonků
Množství je na jeden plech.
Pokud děláme tento recept v dubnu, když jsou jehlice výhonků ještě mladé a měkké, stačí je velmi nadrobno nakrájet. Pokud jsou již starší a tuhé (tento recept lze dělat po celý rok), je lépe si vzít na pomoc mlýnek na kávu, na kterém jehličí umeleme. Pomůže přidat cukr krystal anebo jehličí před přípravou usušit. Z mouky, másla a jehličnatého cukru připravíme těsto. Uhněteme z těsta váleček a dáme ztuhnout do ledničky. Po ztuhnutí z těsta rychle nakrájíme kolečka, dáme na vymazaný plech a pečeme asi při 180 stupních dorůžova. Poté můžeme kolečka slepit zavařeninou.
Na jaře jsou měkké jehlice více kyselé a méně pryskyřičné, později kyselost poněkud ustoupí a pryskyřičná chuť se naopak zvýrazní. Já jsem mlela jehličí na ručním mlýnku nevysušené jehličí a příliš se mi to neosvědčilo, nakonec jsem zbytek nakrájela. Při krájení koleček musíme pracovat rychle, těsto je hodně tučné a za chvíli se v teple začne roztékat a lepit. V případě potřeby dáme znovu ztuhnout do ledničky. V těstě by neměly zůstávat celé jehlice jak se to podařilo mě. Také je potřeba dávat kolečka na plech s většími mezerami, aby se po upečení pokud možno nedotýkaly. Z válečku se dělají vzhledná kulatá kolečka docela těžko, pokud záleží na vzhledu, je lepší těsto klasicky rozválet a vykrájet.
Na recept se dá použít i jehličí douglasky tisolisté Pseudotsuga menziesii, borovice vejmutovky Pinus strobus, jedlovce kanadského Tsuga canadensis a z většiny u nás pěstovaných druhů smrku, včetně smrku stříbrného a omoriky.