Ruské šči s měsíčkem lékařským

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Divoká kuchařka, Vydáno dne: 29. 05. 2014

Recept na ruskou masovou polévku šči s květy měsíčku lékařského Calendula officinalis.



200 g hovězího masa na polévku
50 g cibule
200 g zelí
200 g rajčat
100 g mrkve
30 g květů měsíčku lékařského (nehtík lekársky) Calendula officinalis
200 g brambor
10 g smetany
20 g tuku

Maso uvaříme a nakrájíme na kousky. Nakrájené brambory a zelí vhodíme do vroucího hovězího vývaru a vaříme 10 minut. Na tuku osmahneme nakrájenou cibulku a mrkev do měkka. Poté přidáme pasírovanou nebo rozmixovanou směs z uvařené mrkve, cibule, čerstvých rajčat a rozmělněných květů měsíčku. Vše uvaříme do měkka. Přidáme maso a podáváme horké se smetanou.

Recept z knihy А. К. Koщeeв: Дикорастущие съедобные растения в нашем питании, Москва 1980 (Volně rostoucí jedlé rostliny v naší výživě)

měsíček lékařský, květy - Calendula officinalis