Jehněčí karbanátky s kari a merlíkem

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Divoká kuchařka, Vydáno dne: 28. 05. 2014

To co roste v přírodě je hořké, nedobré a není to k jídlu. To je názor mnoha Čechů. Je to tak opravdu? Tento recept s merlíkem bílým Chenopodium album pochází z kuchařky Foraged Flavor. Knihu napsal Eddy Leroux, šéfkuchař tříhvězdičkové michelinové restaurace Daniel v New Yorku ve spolupráci se znalkyní rostlin Tama Matsuoka Wong.

Aktualizace 31.5. 2015: Tento úžasný recept jsme uvařili na Příborském Putování za jedlými rostlinami 30.5. Do článku jsem přidala fotky z vaření a ochutnávání.



Kniha má plný název Foraged Flavor: Finding Fabulous Ingredients in Your Backyard or Farmer's Market (Nasbíraná chuť: Hledání báječných ingrediencí na dvorku nebo farmářském trhu), vyšla v červnu 2012. Má 224 stran, 88 receptů, 71 druhů rostlin a je k dostání na amazonu. Na Youtube si můžete prohlédnout Trailer ke knize Foraged Flavour.

3 lžíce olivového oleje
půl velké cibule, nakrájené
2 stroužky česneku, nasekané
120 g listů merlíku bílého (mrlík biely) Chenopodium album (4 plné šálky)
sůl a čerstvě mletý černý pepř
500 g mletého jehněčího nebo hovězího masa
1 vrchovatá polévková lžíce kari koření
1 velký žloutek
rostlinný olej na smažení

Ve velké pánvi na středním plameni rozehřejeme olivový olej. Zpěníme cibuli a česnek po dobu 3 minut, nebo dokud není vše měkké. Zvýšíme plamen na vysoký a přidáme merlík bílý a lžičku soli. Za občasného míchání restujeme po dobu 3 minut, až je merlík jasně zelený a měkký. Necháme vychladnout.
Mezitím ve velké míse smícháme mleté maso s kari a žloutkem. V mixéru nebo robotu umícháme merlíkovou směs, po dobu asi 1 minuty. Vmícháme do misky s mletým masem a dobře promícháme. Směs by měla být zbarvena dozelena. Ze směsi uhněteme asi 5 cm koule.
Na pánev nalijeme třičtvrtě cm rostlinného oleje a zahříváme na středním ohni. Ochutíme karbanátky solí a pepřem a po obou stranách smažíme 5 až 8 minut. Měly by být na povrchu hnědé, ale uvnitř stále trochu růžové. Jeden karbanátek zkusíme, abychom se ujistili, že uvnitř nejsou syrové.

Podle nj.com

Podle receptu jsme toto skvělé jídlo uvařili na Putování za jedlými rostlinami v městě Příbor. Použili jsme hovězí a kuličky jsme udělali menší, asi tak 3 cm v průměru. Příborskou šéfkuchařkou pro toto jídlo byla Marta.

 

merlík bílý, mladý - Chenopodium album
merlíkové kari koule, příprava - jídlo amerického šéfkuchaře jsme uvařili na Putování za jedlými rostlinami ve městě Příbor
© Ivana Paukertová 2015
merlíkové kari koule, připravené na smažení - jídlo z merlíku bílého Chenopodium album
© Ivana Paukertová 2015
merlíkové kari koule, smažení - jídlo amerického šéfkuchaře jsme uvařili na Putování za jedlými rostlinami ve městě Příbor
© Ivana Paukertová 2015
merlíkové kari koule, smažení - merlík bílý, Chenopodium album, recept z kuchařky Foraged Flavor, uvařený na Příborském putování za jedlými rostlinami 
© Ivana Paukertová 2015
merlíkové kari koule - jídlo z merlíku bílého Chenopodium album podle receptu šéfkuchaře Eddyho Lerouxe
© Ivana Paukertová 2015
merlíkové kari koule, na stole - jídlo amerického šéfkuchaře Eddyho Lerouxe jsme uvařili na Putování za jedlými rostlinami ve městě Příbor
© Ivana Paukertová 2015
merlíkové kari koule, ochutnávka - recept podle amerického šéfkuchaře, autora kuchařky Foraged Flavor, jsme uvařili na Putování za jedlými rostlinami ve městě Příbor
© Ivana Paukertová 2015

kuklíková rýže - rýže ochucená kuklíkem Geum urbanum s merlíkovými koulemi
© Ivana Paukertová 2015