Akebi ohitashi - vařené výhonky akébie pětičetné

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Divoká kuchařka, Vydáno dne: 23. 02. 2014

Kdo by řekl že se dají jíst i rostliny pěstované pro okrasu. Japonský recept z liány akébie pětičetné (Akebia quinata).



mladé jarní výhonky akébie (asi 3 cm nebo jen o málo větší, později jsou tuhé)
sójová omáčka

Květ akébie pětičetné Výhonky opláchneme a povaříme ve větším hrnci. Jsou trochu nahořklé, kdo si přeje hořkost odstranit, namočí uvařené výhonky do studené vody a nechá přes noc. Uvařené výhonky přecedíme a vyždímáme přebytečnou vodu. Podáváme v misce polité sójovou omáčkou jako přílohu nebo jako předkrm.

Varianty: sójová omáčka + wasabi, majonéza, posypané sezamovými semínky, posypané drcenými oříšky (buráky, vlašské i jiné)

Podívejte se na originální recept s obrázky.

Akébie pětičetná