Balva - ázerbajdžánská slézová polévka

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Divoká kuchařka, Vydáno dne: 08. 02. 2014

Sléz lesní (Malva sylvestris) je tradiční přísada ázerbajdžánské kuchyně. Syrové listy slézu mají příjemnou nasládlou chuť. Do receptu se dá určitě přimíchat i sléz přehlížený (Malva neglecta), jehož listy chutnají podobně a je u nás hojnější, roste i ve městech a příměstských oblastech.

Aktualizace 9.10.2014 - přidány fotografie



100 g rýže nebo 1 varný sáčeksléz lesní sléz přehlížený
50 g rozpuštěného másla
2 vejce
25 g lavashany nebo 1 lžíce citronové šťávy (co je to lavashana a jak ji připravíme)
4 lžičky pšeničné mouky
velký svazek slézu lesního (Malva sylvestris, obrázek úplně vpravo) nebo slézu přehlíženého (Malva neglecta, obrázek s malými květy)
svazek jarní cibulky (špenát a koriandr lze také použít, ale sléz a jarní cibulka jsou tradiční)
sůl a pepř

Namočíme kousek lavashany v horké vodě a necháme stát, dokud se nerozpustí. Během rozpouštění několikrát zamícháme. Umyjeme a hrubě nasekáme sléz a jarní cibulky. Vaříme rýži po dobu 15 minut ve velkém hrnci s vodou. Pokud máme varný sáček, vodu z rýže uschováme, jinak vůbec neslíváme. Smícháme mouku se 4 lžícemi vody a vymícháme do pasty. K rýži přidáme rozmíchanou mouku, máslo, rozpuštěnou lavashanu nebo citrónovou šťávu a dochutíme solí a pepřem. Rozředíme vodou z rýže na žádanou hustotu (pokud nevaříme rýži ve varném sáčku, dáváme přísady přímo k ní). Rozklepneme do polévky vejce a mícháme po dobu 5 minut. Přidáme nasekané bylinky, poté vaříme dalších 10 až 15 minut, až je polévka hotová.
Jako lavashanu jsem použila neslazený kdoulový sýr z kdoulovce. Recept jsem si upravila tak, že jsem nejprve přidala jen cibuli a málo slézu, zbytek slézu jsem přidala až téměř před koncem (nerada vařím příliš dlouho zelené věci, kvůli vitamínům a tak). Použila jsem mladé listy slézu přehlíženého z našeho sídlištního trávníku, které vyrašily po zásahu těch pánů se sekačkama. Mají-li měkké řapíky, dají se nakrájet na malé kousky a přidat taky. Tuhé řapíky dávám pryč.

polévka balva se slézem přehlíženým, suroviny
polévka balva se slézem přehlíženým, rozpouštění lavashany
polévka balva se slézem přehlíženým, míchání lavashany
ázerbajdžánská polévka balva se slézem
polévka balva se slézem přehlíženým, vaření
ázerbajdžánská polévka balva se slézem, přidání vajíček
ázerbajdžánská polévka balva, přidání slézu a cibulky

 

ázerbajdžánská polévka balva se slézem