Balva - ázerbajdžánská slézová polévka

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Divoká kuchařka, Vydáno dne: 08. 02. 2014

Sléz lesní (Malva sylvestris) je tradiční přísada ázerbajdžánské kuchyně. Syrové listy slézu mají příjemnou nasládlou chuť. Do receptu se dá určitě přimíchat i sléz přehlížený (Malva neglecta), jehož listy chutnají podobně a je u nás hojnější, roste i ve městech a příměstských oblastech.

Aktualizace 9.10.2014 - přidány fotografie



100 g rýže nebo 1 varný sáčeksléz lesní - Malva sylvestris, květ slézu lesního sléz přehlížený - Malva neglecta
© Ivana Paukertová 2013
50 g rozpuštěného másla
2 vejce
25 g lavashany nebo 1 lžíce citronové šťávy (co je to lavashana a jak ji připravíme)
4 lžičky pšeničné mouky
velký svazek slézu lesního (Malva sylvestris, obrázek úplně vpravo) nebo slézu přehlíženého (Malva neglecta, obrázek s malými květy)
svazek jarní cibulky (špenát a koriandr lze také použít, ale sléz a jarní cibulka jsou tradiční)
sůl a pepř

Namočíme kousek lavashany v horké vodě a necháme stát, dokud se nerozpustí. Během rozpouštění několikrát zamícháme. Umyjeme a hrubě nasekáme sléz a jarní cibulky. Vaříme rýži po dobu 15 minut ve velkém hrnci s vodou. Pokud máme varný sáček, vodu z rýže uschováme, jinak vůbec neslíváme. Smícháme mouku se 4 lžícemi vody a vymícháme do pasty. K rýži přidáme rozmíchanou mouku, máslo, rozpuštěnou lavashanu nebo citrónovou šťávu a dochutíme solí a pepřem. Rozředíme vodou z rýže na žádanou hustotu (pokud nevaříme rýži ve varném sáčku, dáváme přísady přímo k ní). Rozklepneme do polévky vejce a mícháme po dobu 5 minut. Přidáme nasekané bylinky, poté vaříme dalších 10 až 15 minut, až je polévka hotová.
Jako lavashanu jsem použila neslazený kdoulový sýr z kdoulovce. Recept jsem si upravila tak, že jsem nejprve přidala jen cibuli a málo slézu, zbytek slézu jsem přidala až téměř před koncem (nerada vařím příliš dlouho zelené věci, kvůli vitamínům a tak). Použila jsem mladé listy slézu přehlíženého z našeho sídlištního trávníku, které vyrašily po zásahu těch pánů se sekačkama. Mají-li měkké řapíky, dají se nakrájet na malé kousky a přidat taky. Tuhé řapíky dávám pryč.

polévka balva se slézem přehlíženým, suroviny - ázerbajdžánská polévka s Malva neglecta
© Ivana Paukertová 2014
polévka balva se slézem přehlíženým, rozpouštění lavashany - ázerbajdžánská polévka s Malva neglacta nebo Malva sylvestris, postup vaření
© Ivana Paukertová 2014
polévka balva se slézem přehlíženým, míchání lavashany - ázerbajdžánská polévka balva s Malva neglecta
© Ivana Paukertová 2014
ázerbajdžánská polévka balva se slézem - postup vaření 1
© Ivana Paukertová 2014
polévka balva se slézem přehlíženým, vaření - ázerbajdžánská polévka se slézem, postup
© Ivana Paukertová 2014
ázerbajdžánská polévka balva se slézem, přidání vajíček - polévka se slézem přehlíženým, postup
© Ivana Paukertová 2014
ázerbajdžánská polévka balva, přidání slézu a cibulky - postup vaření při receptu na polévku balva
© Ivana Paukertová 2014

 

ázerbajdžánská polévka balva se slézem - polévka se slézem Malva sylvestris nebo Malva neglecta
© Ivana Paukertová 2014