Sléz lesní (Malva sylvestris) je tradiční přísada ázerbajdžánské kuchyně. Syrové listy slézu mají příjemnou nasládlou chuť. Do receptu se dá určitě přimíchat i sléz přehlížený (Malva neglecta), jehož listy chutnají podobně a je u nás hojnější, roste i ve městech a příměstských oblastech.
Aktualizace 9.10.2014 - přidány fotografie
Namočíme kousek lavashany v horké vodě a necháme stát, dokud se nerozpustí. Během rozpouštění několikrát zamícháme. Umyjeme a hrubě nasekáme sléz a jarní cibulky. Vaříme rýži po dobu 15 minut ve velkém hrnci s vodou. Pokud máme varný sáček, vodu z rýže uschováme, jinak vůbec neslíváme. Smícháme mouku se 4 lžícemi vody a vymícháme do pasty. K rýži přidáme rozmíchanou mouku, máslo, rozpuštěnou lavashanu nebo citrónovou šťávu a dochutíme solí a pepřem. Rozředíme vodou z rýže na žádanou hustotu (pokud nevaříme rýži ve varném sáčku, dáváme přísady přímo k ní). Rozklepneme do polévky vejce a mícháme po dobu 5 minut. Přidáme nasekané bylinky, poté vaříme dalších 10 až 15 minut, až je polévka hotová.
Jako lavashanu jsem použila neslazený kdoulový sýr z kdoulovce. Recept jsem si upravila tak, že jsem nejprve přidala jen cibuli a málo slézu, zbytek slézu jsem přidala až téměř před koncem (nerada vařím příliš dlouho zelené věci, kvůli vitamínům a tak). Použila jsem mladé listy slézu přehlíženého z našeho sídlištního trávníku, které vyrašily po zásahu těch pánů se sekačkama. Mají-li měkké řapíky, dají se nakrájet na malé kousky a přidat taky. Tuhé řapíky dávám pryč.