Jinan dvojlaločný je jedlý - dneska bude párty

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Divoká kuchařka, Vydáno dne: 06. 02. 2014

Ano, je to tak. Semena i plody ginkga jsou jedlá, v Japonsku a Číně se jedí už velmi mnoho let. Dneska si ukážeme velmi jednoduchý recept na úžasně dekorativní ozdobu ze semen jinanu, která bude ozdobou každého jídla na párty.



Semena se sbírají v říjnu až listopadu. Za tímto účelem musíme najít jinaní samičku, což je trochu problém, samičky nejsou žádány. Dužnina plodů totiž obsahuje organické kyseliny, které mírně řečeno smrdí a proto samice jinanu prostě dneska nejsou v kurzu. Organické kyseliny jsou také důvodem, pro který vám doporučím odstraňovat dužninu v rukavicích, protože dráždí pokožku. Nasbíraná semena můžeme neoloupaná uchovávat v ledničce až do té doby, kdy začnou houfně klíčit, což bývá někdy v únoru-březnu. Pokud je necháte v teple, začnou klíčit daleko dřív, ale nějakou dobu vydrží. Syrová semena se mohou také jíst, ale ve velmi malých množstvích, obsahují látku která rozkládá vitamín B6. Teplem se tato látka zneaktivní.

Semena rozlouskáme louskáčkem na ořechy, skořápky jsou tenké a jde to snadno:

semena jinanu louskání - louskání semen ginkga
© Ivana Paukertová 2014

Opražíme na rozpáleném oleji s trochou soli:

smažení semen jinanu - oloupaná semena gingka na pánvi
© Ivana Paukertová 2014

Přebytečný tuk necháme vsáknout do ubrousku:

opražená semena jinanu  - semena ginkga  po osmažení
© Ivana Paukertová 2014

Opražená semena v ubrousku jemně promneme, abychom odstranili slupku:

opražená semena jinanu v ubrousku - zbavování slupek, opražená semena jinanu 
© Ivana Paukertová 2014

A pak už jenom napícháme na špejle nebo párátka - no nejsou úžasná?

opražená semena jinanu na špejli - osmažená semena ginkga jsou ozdobou jídel na párty
© Ivana Paukertová 2014

Semena jsou masitá, chuti velmi zvláštní, velmi mírně nahořklé. Znám lidi, kteří se k chuti vyjadřovali nelichotivě, mě osobně připadá originální a příjemná. Některá semena jsou nahořklá méně, jiná více. Podle referencí z internetu by jinanové oříšky neměly být nahořklé vůbec, možná některé z nich nebyly úplně v pořádku. Budu ochutnávat dále a podám zprávu. Za inspiraci děkuji Maangchi, můžete se podívat na video, kde připravuje korejský předkrm.