Recepty na jídla - topinambur hlíznatý

Autor: ukázka z knihy <>, Téma: Divoká kuchařka, Vydáno dne: 03. 11. 2008

Topinambur hlíznatý Helianthus tuberosus je vysoká vytrvalá bylina s poměrně málo rozvětveným kořenovým systémem, na němž jsou bramborům podobné podzemní hlízky. Terčové květy jsou žluté a početné. Velmi stará a delikátní zelenina nasládlé chuti. Po oškrabání hlízky namáčíme do okyselené vody, jinak zčernají. Používáme na saláty, v polévkách, dušávku planých rostlin. ené, smažené, zapékané.



Polévka z topinamburů
1/2 šálku sekané cibule, 3 šálky vařených topinamburů, 6 šálků netučného kuřecího vývaru, 2 šálky smetany, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 4 lžíce krájené pažitky
Do vařícího vývaru vložíme cibuli a oloupané na jemné plátky nakrájené topinambury. Vaříme asi 15 minut. Pak přidáme smetanu a ochutíme solí, pepřem a pažitkou. Polévku můžeme podávat studenou nebo teplou.

Topinambury dušené s máslem
500 g topinamburů, 50 g másla, sůl
Pokrájené, osolené topinambury dusí­me na másle pod pokličkou. Před podáváním zalijeme zpěněným más­lem a osolíme.

topinambur hlíznatý - topinambur hlíznatý, Helianthus tuberosus

Topinambury zapečené
500 g topinamburů, 50 g másla, sůl, žloutek, 2 dl mléka, 50 g tvrdého sýra
Na másle pod pokličkou udusíme na­krájené topinambury. Prolisujeme je, spojíme žloutkem rozkvedlaným v mlé­ce a osolíme. V zapékací formě, vy­mazané tukem, zapékáme se strouha­ným sýrem několik minut v troubě. Podáváme se zeleninou.

Placky z topinamburů
500 g topinamburů, 2 vejce, 3 lžíce polohrubé mouky, cibule, sůl, pepř olej na smažení
Topinambury očistíme, nastrouháme, přidáme vejce, mouku, sůl, drobně na­krájenou cibuli, pepř a dobře pro­mícháme. Na rozehřátý tuk na pánvi klademe těsto, rozetřeme a opékáme oboustranně dorůžova.

Topinambury vařené
600 g topinamburů, 50 g másla, 30 g tvrdého sýra nebo strouhanky, ocet, sůl
Oškrábané topinambury vkládáme do okyselené vody. Rozkrájíme je na půlky až čtvrtky. V osolené vodě je vaříme asi 15 minut. Podáváme se smaženou strouhankou nebo strouha­ným sýrem a polité máslem.

Pochoutka z topinamburů a rajčat
500 g rajčat, 500 g na kostičky nakrájených topinamburů, 50 g másla, 1 cibule nakrájená na kostičky, 2 stroužky jemně posekaného česneku, 1 lžička sekané bazalky, sůl, mletý pepř a 1 lžíce pokrájené petrželové natě na posypání
Rajčata vložíme na chvíli do horké vody a po vyjmutí necháme ochlad­nout. Mezitím v kastrolu rozpustíme máslo, přidáme cibuli, česnek, bazal­ku a všechno opražíme. Pak přidáme topinambury, promícháme a dusíme na mírném ohni. Rajčata oloupáme, trochu rozmělníme vidličkou, přidá­me k topinamburům, zamícháme a dochutíme mletým pepřem a solí. Ještě asi 10 minut podusíme ve vlastní šťávě na velmi mírném ohni. Upra­víme do hlubokých talířů a posypeme sekanou petrželkou.

Berlínský topinamburový salát
3 šálky topinamburů, 4 plátky slaniny, 1l2 šálku jemně pokrájené cibule, 1/4 šálku estragonového octa, 1 lžíce cukru, 1 lžička soli, 1/2 lžičky mletého pepře
Na drobně pokrájené slanině osmahneme cibuli. Přidáme uvařené, oloupané a na plátky nakrájené topinam­bury, promícháme, osmahneme a zali­jeme octem. Přidáme cukr, sůl a pepř. Salát podáváme teplý k pečením.

Ukázka z knihy Slavomil Hejný, Olga Hejná:  Zeleninová jídla podle vyzkoušených receptů, nakladatelství Dona České Budějovice 1994

Topinambur má i léčivé účinky. Za syrova jsou hlízy krásně křupavé, jak chutnají ostatním se můžete podívat na 14. ochutnávku planých rostlin. Syrové, vařené a naložené v Deku jsme je ochutnávali i na 3. ochutnávce planých rostlin a nakládané v Deku je ochutnávači hodnotili i na  9. ochutnávce a také na 6. ochutnávce.

Další recept: Topinambury v Deku

topinambur hlíznatý, hlízy s kořeny - topinambur hlíznatý, Helianthus tuberosus
topinambur hlíznatý, hlízy  - topinambur hlíznatý, Helianthus tuberosus
topinambur hlíznatý, hlízy připravené na zpracování - topinambur hlíznatý, Helianthus tuberosus