Výborná jedlá rostlina - ptačinec žabinec

Autor: Mgr. Ivana Paukertová <ivana@paukertova.cz>, Téma: Divoká kuchařka, Vydáno dne: 23. 10. 2008

Vynikající surovina, kterou si můžete nasbírat v přírodě. Navíc za ni nemusíte platit. Při ochutnávce planých rostlin získal nejlepší hodnocení.



Některé rostliny, zejména starší nebo kvetoucí mohou mít nahořklou chuť. Nejlepší je nať mladých rostlin. Ptačinec žabinec je i léčivá rostlina, léčivé účinky a rozdíly od příbuzných rostlin najdete v článku o ptačinci.

ptačinec žabinec - ptačinec žabinec, Stellaria media

Ptačincový salát
Nať ptačince omyjeme a natrháme nebo nakrájíme na menší kousky. Připravíme zálivku z octa, soli, cukru a oleje a nalijeme na salát. Má vynikající chuť. Zálivku můžeme připravit i jinou, například francouzkou z hořčice, olivového oleje a žloutku. Vzhledem k jemné chuti ptačince dáme ostré hořčice méně než na hlávkový salát.

Saláty
Ptačinec můžeme zamíchat v libovolném množství do salátů, kde hlavní podíl tvoří listy. Do salátů z kořenové zeleniny můžeme ptačinec zamíchat také, ale tam jeho jemná chuť může zaniknout.

Místo petrželky do polévky
Do hotové zeleninové polévky vhodíme hrst nasekané nati ptačince. Můžeme dát do jakékoliv polévky, která má jemnější chuť, do ostrých asijských se ptačinec moc nehodí.

ptačincová polévka - ptačincová polévka

Ptačincová polévka
Uděláme bešamel, rozředíme na hustotu polévky, povaříme a nakonec přidáme nasekanou nať ptačince. Dále nevaříme. Kořenit můžeme pepřem, muškátovým květem nebo zázvorem. Jemnou polévku získáme přimícháním žloutku.

Nádivka do listových šátečků
Cibule, bílé zelí, vejce, eidam nebo jiný sýr, ptačinec, všeho stejným dílem, cibule může být míň. Osmahneme cibulku a přidáme na nudličky nakrájené zelí, osolíme, podusíme. Až zelí změkne, vydusíme nebo slijeme zbývající vodu, přidáme vejce, na kostičky nakrájený sýr a směs mícháme dokud neztuhne. Vychladlou směs promícháme s nasekanou natí ptačince a plníme do šátečků, dá se upéct i jako slaný závin.

Jarní předkrm speciál
Rozebereme hlávkový salát a čtyři (nebo podle počtu osob) vnitřní pevné listy přiměřené velikosti použijeme jako misku. Do této misky dáme hrst posekané ptačincové nati, na ni položíme kolečko rajčete a kolečko natvrdo uvařeného vejce. Na žloutek položíme část nati ptačince jako ozdobu. Do mističky ještě přidáme jeden (nebo více) kopečků majonézy, kyselé smetany nebo jogurtu.

Ptačincová pomazánka
Jako základ použijeme máslo utřené do pěny, ke kterému přidáme asi půl na půl měkký tavený sýr. Jako základ se dá použít i pomazánkové máslo nebo rostlinný tuk. Do základu vmícháme nasekanou nať ptačince.

Zelený chleba
Připravíme těsto na chleba obvyklým způsobem a přidáme nasekanou nať ptačince. Nejjednodušší příprava těsta je dva šálky mouky s trochou soli a prášku do pečiva, přidat trochu oleje nebo másla a tolik vody, aby vzniklo těsto. Nebo můžeme zadělat klasické chlebové těsto s kvasnicemi (i když má být chleba zelený, přesto ten můj barvu zelenou po upečení neměl- to mu ale asi neubralo na výživné hodnotě).

Zelená míchaná vajíčka
Do míchaných vajec přidáme nasekanou čerstvou nať ptačince.

Kuchařské recepty z ptačince:
Májový ptačincový salát
Divoký lednový salát
Divoká vaječná tlačenka
Čistící smoothie s ptačincem podle Celie
Nanakusa-gayu, rýžová kaše sedmi bylin
Ptačincový salát s mangovou zálivkou

 

ptačinec žabinec Stellaria media - ptačinec žabinec Stellaria media ptačinec žabinec - ptačinec žabinec, Stellaria media ptačinec žabinec Stellaria media - ptačinec žabinec Stellaria media divoká vaječná tlačenka - Vaječná tlačenka s česnekem medvědím, denivkou, ptačincem a fialkou
© Ivana Paukertová 2015 lednový divoký salát - plané jedlé rostliny v lednu, salát
© Ivana Paukertová 2015